12 okt 2007

Klaproos werkt aan arbeidsarme eettuin

Freinetschool De Klaproos en Velt Geraardsbergen gaan samen een ecologische moestuin aanleggen. Het gaat om een arbeidsarme eettuin, een primeur in Vlaanderen.

Velt selecteerde ‘De Klaproos’ in 2006, om deel te nemen aan een proefproject rond moestuinieren op school. Dit onder het motto ‘Oogst meer op je school’ .

Niet alleen ‘hoe creëer ik een schitterende moestuin’ speelt een rol, maar ook het verenigingen van mensen op school en in de buurt speelt een rol.

Vorig schooljaar werd er al heel wat aangeplant, zegt de enthousiaste leerkracht Els Goedvriendt: “Alle klassen gingen aan de slag. De jongste kleuters plantten samen met de papa van Pepijn en Luna aardappeltjes. In juni maakten ze lekkere frietjes. De oudste kleuters zaaiden in april zonnebloemen en lieten ze opgroeien in de klas. Eens ze groot genoeg waren (en het buiten ook warm genoeg was), werden ze uitgeplant. Leefgroep 3 zaaide peterselie en kamille + plantte aardbeien. Leefgroep 4 zaaide worteltjes en pompoenen + plantte uien en lavendel. De 5de leefgroep zaaide snijsla, peultjes en radijsjes. In mei en juni werd er volop gesmuld van deze lekkernijen. In juni was er op onze school een infoavond rond composteren in samenwerking met de compostmeester van de Stad Geraardsbergen.”

Dit schooljaar schakelt de schoolmoestuin in een hogere versnelling, dankzij de begeleiding van Velt-lesgever Bert Dhondt. In de loop van het schooljaar zal hij 6 keer langs komen om met de kinderen aan de slag te gaan. Bert heeft veel ervaring met moestuinen en werkte ooit een succesvol gelijkaardig project uit in een Steinerschool in Australië.

Vandaag begon Bert Dhondt, met de oudste kleuters en de 5de leefgroep, met het aanleggen van een bessendoolhof en een paddenstoelen-hoekje. ‘Arbeidsarm’ betekent in dit geval dat de grond niet gespit wordt, maar afgedekt met karton en compost. Zo wordt de bodem beschermd en gevoed en is er geen last van kiemende (on)kruiden. 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background