8 mei 2017

“Inval in stadscentrum was voor feiten buiten Geraardsbergen”

Sp.a Geraardsbergen heeft kritiek op politiewerking en woonbeleid van het stadsbestuur. 

De spectaculaire aanhouding eind april in de Buizemontstraat in Geraardsbergen heeft niets te maken met feiten in Geraardsbergen. Dat zegt burgemeester Guido De Padt (Open Vld). Op 27 april viel de federale politie binnen in een woning en pakte daarbij een man op.

De Padt reageert naar aanleiding van een persbericht van oppositiepartij Sp.a. Die verwijt het stadsbestuur de controle over het stadscentrum te verliezen. Volgens gemeenteraadslid Bram De Geeter is het woonbeleid een lege doos en werkt de hervormde wijkwerking van de politie niet. 

De Padt is furieus en verdedigt de werking van zijn buurtpolitieteams. “Het is een bewuste keuze om meer in te zetten op blauw op straat. Een maatregel die Sp.a mee heeft goedgekeurd. Door het vormen van Buurtpolitieteams kunnen verschillende specialisaties gebundeld worden en kan continuïteit verzekerd worden in de verschillende sectoren.”

Volgens De Geeter werkt de reorganisatie niet: “Doordat een buurt geen vaste wijkagent meer heeft, weet de politie veel minder dan vroeger wie er in onze stad woont. Vroeger kende de wijkagent ‘zijn pappenheimers’ wel. Voor alle duidelijkheid: het zijn agenten uit ons korps die ons dat zelf komen melden zijn!”

Uit cijfers van de lokale politie is er een dalende trend in het aantal criminele feiten.

Verouderd woonbestand

Volgens De Geeter ligt een falend woonbeleid aan de basis van de problemen. “Het verouderde woonpatrimonium trekt veel mensen uit kansengroepen aan. En als mensen uit kansengroepen in hoge concentratie bij mekaar wonen, versterkt dat de problemen waar ze mee te kampen hebben”, zegt De Geeter. “Het stadsbestuur moet de sociale mix in het stadscentrum wijzigen en moet tweeverdienersgezinnen naar hier halen.” Volgens het gemeenteraadslid woont zelfs de tante van terrorist Salah Abdeslam in Geraardsbergen. Een vrouw die werd veroordeeld in een terrorismezaak.

OCMW-voorzitter David Larmuseau (CD&V) en schepen van woonbeleid Martine Duwyn (Open Vld) ontkennen niet dat Geraardsbergen een verouderd woningbestand heeft. “Bedoeling is dat tegen 2020 alle huurwoningen een conformiteitsattest hebben. Zonder dat attest krijgen verhuurders aan cliënteel van het OCMW geen huurwaarborg meer van het OCMW. Daarnaast kunnen eigenaars van een huurwoning tot 6.500 euro subsidies krijgen voor het renoveren van een gezinswoning”, aldus Larmuseau.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


Verder lezen

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background