8 nov 2017

In 2018 viert Geraardsbergen 950 jaar Stadskeure

Precies 950 jaar geleden kreeg Geraardsbergen als eerste Vlaamse stad een stadskeure.

In 2018 viert men feest in Geraardsbergen. Precies 950 jaar geleden kreeg Geraardsbergen als eerste Vlaamse stad een stadskeure. Een hedendaagse kopie van de stadskeure is te bekijken in de inkomhal van het stadhuis.

Dit jubileum wil men niet ongemerkt laten voorbijgaan. Iedere maand organiseert het stadsbestuur een feestelijke activiteit. Hiermee wil men gedurende een gans jaar het verleden, heden en toekomst van de stad in de kijker stellen.

Met de stadskeure kregen inwoners van onze stad vrijheden die toen heel ongewoon waren in de middeleeuwse maatschappij. De door Graaf Boudewijn VI geschonken vrijheden moesten mensen naar hier lokken om het pas veroverde strategisch gebied (grens Vlaanderen, Brabant en Henegouwen) te beschermen.

In 2018 staat men stil bij 950 jaar geschiedenis en blikt men vooruit naar de stad van vandaag en morgen. Met het feestprogramma wil men een breed en kwaliteitsvol aanbod met een mix van culturele ontmoetingsactiviteiten aanbieden. Het programma geeft de inwoners de kans om de stad en zijn troeven te herontdekken en aan de toerist om op een aangename manier kennis te maken met de Oudenbergstad.

Naast de maandelijkse activiteiten die de stad organiseert, krijgen verenigingen, handelaars en scholen de kans om aan te sluiten op het aanbod. Deze activiteiten worden mee bekend gemaakt op de website.

Het programma is een combinatie van reeds bestaande en nieuwe evenementen:

– 18 januari: Lancering cityclip (een wervelende clip over de toeristische troeven van de stad)

– 25 februari: Krakelingen & Tonnekensbrand, met als rode draad de Stadskeure en 950 jaar Geraardsbergen

– 18 maart: Kijk uit voor Ras de Piek ! (stripzoektocht voor jonge gezinnen met interactieve elementen, vragen en opdrachten)

– 22 april: Dag van de Mattentaart (streekproductenmarkt, reuzendans en studiedag met centraal de mattentaart)

– 6 mei: Herontdek Geraardsbergen (wandelingen met stadsgids)

– Juni: MUURfestival – Street Art in Geraardsbergen (verfraaien van blinde muren met muurschilderingen in het stadscentrum)

– 7 en 8 juli: Adrianopolis (Middeleeuws feest met diverse attracties, animaties en activiteiten voor jong en oud)

– 25 augustus tot 5 september: Zomerkermis

– 9 september: Expo uniek wandtapijt van Provincie Oost-Vlaanderen met merkteken van Geraardsbergen

– Oktober: Straatbeeld – Geraardsbergs kunstpatrimonium herbekeken (een kunstroute doorheen de stad met 125 werken uit depot Stadhuis, Kunstacademie en OCMW)

– 4 november: Stad van de Toekomst / Toekomst van de stad (expo rond toekomstplannen in de stad met infopanelen, lezingen, plannen en maquettes)

– 7, 8 en 9 december: Afsluiter van het feestjaar met een middeleeuwse Kerstmarkt

Alle informatie over het feestprogramma van de stad en de verenigingen is vanaf 1 december online te raadplegen via visitgeraardsbergen.be/950-geraardsbergen

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background