4 mei 2009

HOE CRIMINEEL IS JOUW REGIO: diefstallen

Deze week berichtten we bij MIG een hele week lang over de criminaliteit in jouw buurt. Hoe zit het met het druggebruik, de inbraken en de geweldpleging in Geraardsbergen?

Hoe zit het met de diefstallen in woningen?

Het aantal diefstallen in gebouwen is in 2008 gedaald met 19 procent. Van 163 in 2007 naar 132 in 2008. Opmerkelijk is dat de politiezone Geraardsbergen-Lierde de enige is in het gerechtelijk arrondissement die een daling kent. Het hele arrondissement, en ook de lokale politiezone, zit al jaren onder het nationaal gemiddelde.

Naast de 63 inbraken in woningen, werd 11 keer ingebroken in kantines en 10 maal in de scholen. Andere locaties waren bouwwerven en bedrijven. 42 keer werd geprobeerd in te breken in gebouwen, daarvan waren er 21 in woningen.

Goed nieuws voor de politiezone Geraardsbergen-Lierde, want in 2008 werden opnieuw een aantal bendes gevat die op korte tijd een reeks diefstallen pleegden.

Minder goed nieuws uit de politiezone Pajottenland. Het aantal diefstallen in woningen is er vorig jaar opnieuw gestegen. Er werd 29 keer ingebroken in 2008, in 2007 was dat nog 22 keer, in 2006 17 keer. In Bever werd in 2008 6 keer ingebroken.

Hoe zit het met de autodiefstallen?

Het aantal diefstallen van voertuigen blijft gelukkig maar erg laag in de politiezone Geraardsbergen-Lierde. In 2008 werden 22 effectieve en 2 pogingen van voertuigdiefstal geregistreerd. Door de politiediensten werden 17 voertuigen teruggevonden en 9 daders geïdentificeerd.

Opvallend is dat het slachtoffer en de dader elkaar in een aantal gevallen kenden en dat de aangifte van diefstal gebeurde om het voertuig te kunnen recupereren na een ruzie, het uitlenen van het voertuig of zelfs na een inbeslagname van het voertuig wegens niet-verzekering.

“De lage cijfers zijn mede te danken aan de technische hulpmiddelen om diefstal te voorkomen en de strengere regelgeving omtrent tweedehandsvoertuigen.” zegt korpschef Kristof De Pauw.

Hoe zit het met de inbraken in de wagen?

Het aantal diefstallen in voertuigen in is 2008 gedaald, maar blijft hoog in de politiezone Geraardsbergen-Lierde. In 65 voertuigen werd effectief ingebroken. De politie registreerde ook een aantal diefstallen uit wagens die niet slotvast waren. Opvallend blijft dat dikwijls op dezelfde nacht een groot aantal voertuigen opengebroken worden. Ook hier zijn GPS-toestellen en GSM’s gegeerde objecten.

Dinsdag: Drugs

 
Tags

Verder lezen

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background