22 feb 2007

Heibel over erkenning mattentaart

De Europese erkenning is net op zak of producenten van Geraardsbergse mattentaarten in Galmaarden eisen het recht op om die naam verder te gebruiken. Roger Flament, prince van het Broederschap van de Geraardsbergse mattentaart, zegt dat deze naam alleen nog mag worden gebruikt voor taarten die worden gemaakt op het grondgebied Geraardsbergen en Lierde.

“Je mag dus overal Geraardsbergse mattentaarten verkopen”, zegt Flament, “zolang ze geïmporteerd zijn vanuit Geraardsbergen of Lierde. Binnen afzienbare tijd zullen er trouwens controleurs van het ministerie van Economische Zaken op pad gaan om er op toe te zien dat die regeling wordt gerespecteerd. Wat de precieze sancties zijn weet ik niet, maar de controleurs zullen in ieder geval niet licht omgaan met inbreuken op de Europese erkenning”.

In Tollembeek, een deelgemeente van Galmaarden, staat bakkerij Dina bij iedereen in de streek bekend als de plaats bij uitstek om een goede mattentaart te kopen. Er komen vaak zelfs bussen toeristen een kijkje nemen achter de schermen, om te zien hoe het gebak gemaakt wordt. Volgens Dina zelf mag zij zonder probleem het label Geraardsbergse mattentaarten gebruiken. “De mattentaart is een streekproduct, en in een straal van vijf kilometer rond Geraardsbergen mag je gerust de term Geraardsbergse mattentaart gebruiken. Je kan dat opzoeken bij de Dienst Toerisme van Geraardsbergen”, luidt het in Tollembeek.

Leen Guffens, persverantwoordelijke bij VLAM, nuanceert één en ander. “De benaming ‘Geraardsbergse mattentaart’ slaat sedert de Europese bescherming enkel op de productie binnen het grondgebied van Geraardsbergen en Lierde. Het label mag wel gebruikt worden voor bakkers die de taarten importeren uit die afgebakende regio of die ze eventeel zelf ter plaatse nog afbakken”,

 

Verder lezen

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background