22 mrt 2010

Geraardsbergse studenten fietsen niet meer naar school

De eerste maandag van de lente was, met 16 graden, een ideale dag om met de fiets naar school te gaan. We deden de test, maar stelden echter vast dat studenten in de Geraardsbergse secundaire scholen praktisch niet meer met de fiets naar school komen.

Tot tien à vijftien jaar terug was het de gewoonte dat scholieren na het zesde leerjaar naar school trokken met de fiets. Velen kregen een nieuwe fiets met hun plechtige communie of bij hun lentefeest en nadien was het normaal dat ze met hun stalen ros naar school pendelden. Niets was leuker om in groep en gezellig te kletsen op de tweewieler.
De Oudenbergstad zag elke ochtend, en na schooltijd, zwart van de fietsers. Van alle kanten kwamen ze met hun tweewieler. Vanuit Moerbeke-Viane (langs de Edingseweg en via de Schillebeekstraat), vanuit Grimminge-Onkerzele (langs de Volderstraat of langs het Denderpad) en vanuit Goeferdinge-Zarlardinge-Overboelare (langs de Marktweg, Gaverstraat en de Hogeweg).

Tien jaar later is er daar niet veel meer van te merken. Bijna elke leerling komt met de bussen van de Lijn, de trein of wordt gebracht naar de school. Enkelingen komen te voet. Sportieve fietsers-studenten zien we praktisch niet meer in de stad Geraardsbergen. MIG deed de test en trok maandagochtend naar de fietsstallingen van het St-Jozefsinstituut, het Technisch Instituut Sint-Jozef, alsook naar de Middenschool en naar het Koninklijk Atheneum. 


fietsenstalling Technisch Instituut Sint-Jozef

In totaal werden op de vier scholen samen 102 fietsen geteld in de fietsenstallingen. Daarnaast waren er ook 24 bromfietsen op een totaal van meer dan 1760 leerlingen. Procentueel komen we zo aan een minder dan 6 procent van de leerlingen in Geraardsbergen die met de fiets naar school komen. Dit cijfer is heel laag en ligt onder het Vlaams gemiddelde. In steden als Brugge en Kortrijk komt ongeveer 35 procent van de leerlingen met de fiets naar school. Enkel het Technisch Instituut Sint-Jozef in Geraardsbergen scoort met 29 fietsers op 287 leerlingen net 10 procent.

Oudenaarde, een stad te vergelijken met Geraardsbergen, scoort naar aantal studenten stukken beter. In het Koninklijk atheneum van Oudenaarde werden op een totaal van 757 leerlingen, op dezelfde maandag, 138 leerlingen met de fiets geteld. Of meer dan 18 procent van de studenten.


een veel te smal fietspad op de Oudenaardsestraat

Fietspaden
Is er iets mis met de fietspaden in Geraardsbergen? Of durven de ouders hun kinderen niet meer met de fiets naar school laten rijden in Geraardsbergen? Vanuit Moerbeke, richting Geraardsbergen, is het fietspad langs de Edingseweg wel heel smal en op de meeste plaatsen zelfs minder dan één meter breed. De auto’s en vrachtwagens snoeren op centimeters van de fietsers op deze drukke steenweg. Ook op de Grote Weg in Overboelare is de situatie heel gevaarlijk voor de fietser. Veel te smalle fietspaden langs beide zijden van de rijweg.

Burgemeester Freddy De Chou weet dat er in Geraardsbergen heel wat studenten aan de schoolpoort afgezet worden. “Ook met de Lijnbus en de trein komen veel leerlingen. We zijn bezig met het fietsnetwerk uit te breiden rond onze stad. Er zijn al een aantal plannen gerealiseerd voor de fietsers. Vanuit Grimminge, Idegem, Onkerzele en Ophasselt werden nieuwe fietspaden aangelegd die kunnen aansluiten op het Denderpad. Ook vanuit Deftinge werd een fietspad aangelegd via sporthal De Veldmuis. Ook in de Heuvelstraat werd een fietspad aangelegd”, aldus de burgemeester.

Om de Edingseweg, vanuit Moerbeke, in de toekomst veiliger te maken is er een nieuw plan. Bedoeling is een fietsers de mogelijkheid te bieden om via de Zikastraat, langs de Dokter Derolaan, via een nog te realiseren smalle betonweg van anderhalve meter, tot aan de Vierbunderweg te laten rijden. Op die manier komen fietsers onmiddellijk terecht op de Guilleminlaan in Geraardsbergen.


fietsstalling Koninklijk Atheneum

Ook directeur Luc Dendooven van het Technisch Instituut Sint-Jozef motiveert zijn leerlingen om met de fiets naar school te komen. “Alle leerlingen hebben in het eerste semester een fluovestje ontvangen om hun zichtbaarheid in het verkeer te bevorderen. Daarnaast is er een werkgroep Verkeer en Mobiliteiteducatie opgericht in onze school. De basisregels en gevaren worden aan de leerlingen-fietsers uitgelegd. Alle fietsen van de leerlingen staan in een verwarmde ruimte die steeds op slot is. Jaarlijks worden de fietsen gecontroleerd op hun verlichting en veiligheid door de lokale politie.”


fietsenstalling Karmelieten Geraardsbergen

Of het goede weer de komende weken meer fietsers naar de Geraardsbergse scholen zal brengen valt af te wachten. Een fietsdag, in overleg met het stadsbestuur en alle Geraardsbergse scholen, kan alvast een eerste aanzet zijn.


fietsenstalling Middenschool Geraardsbergen

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background