26 feb 2019

Geraardsbergse jongeren trekken naar vluchtelingenkampen

Het wordt voor hen geen gewone krokusvakantie…

Twee Geraardsbergse jongeren gaan tijdens de krokusvakantie vluchtelingen bezoeken. Dat gebeurt langs de grenzen van Europa. Demir Kurtanovic en Ferre Vanderbaeten, beiden studenten uit het Sint-Catharinacollege van Geraardsbergen, zijn twee van de dertien jongeren die geselecteerd werden door Road of Change. Dat is een ervaringsgericht leertraject rond asiel en migratie. De bezoeken gebeuren onder begeleiding van Geraardsbergs jeugdopbouwwerker Samuel Vileyn.

Bezoek aan Duinkerke liep diepe indruk na

Om elkaar alvast te leren kennen ging de groep jongeren samen met hun begeleiders en de projectpartners op kennismakingsweekend. Een bezoek aan Duinkerke liet alvast een diepe indruk na bij Demir en Ferre. “Mensen slapen er buiten, zonder dekens en amper eten. Wij keerden ’s avonds telkens terug naar een warm bed, met een warme maaltijd”, vertelt Demir. Demirs vader vluchtte na de oorlog uit Joegoslavië en vestigde zich in België. “Ik kon me daar niets bij voorstellen. Met het traject van Road of Change ervaar ik nu zelf wat hij heeft meegemaakt. Iedereen heeft bovendien recht op een beter leven, ook mensen op de vlucht. Het is vreemd om te beseffen dat wij gewoon naar school gaan, terwijl zij de hele dag wachten: op eten, op een boot die hen naar Engeland brengt, … Het zijn jongeren zoals ons, maar wij slapen in een bed, hebben een douche en warm eten.”

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background