7 jan 2019

Geraardsbergs ziekenhuis krijgt nieuwigheden

ASZ belooft nieuwe investeringen in Geraardsbergse campus.

Het ziekenhuis in Geraardsbergen verliest ten laatste op 1 juli haar materniteitsdienst. Dat nieuws kon je maandagochtend horen en lezen via MIG. Het was oppositiepartij Sp.a die het nieuws bekend maakte en werd maandag ook bevestigd door de ASZ directie.

Minder dan 400 geboortes per jaar (277 in 2018) zorgt er voor dat de campus in Geraardsbergen haar materniteit verliest. Dat komt door een beslissing van ministers De Block en Vandeurzen. Streekgenoten moeten vanaf 1 juli uitwijken naar de ziekenhuizen van Zottegem of Aalst. Gynaecologen blijven wel in het ziekenhuis gevestigd.

De ASZ directie heeft de visie om de basiszorg in de campus van Geraardsbergen te versterken. Dit voor onder meer patiënten uit het Pajottenland en over de taalgrens.

“De waaier aan medische diensten en specialisaties die we hier aanbieden, moeten we enerzijds uitbouwen maar tegelijkertijd aanpassen. Dit om de kwaliteit van onze zorg op een haalbare manier te kunnen blijven verzekeren”, bevestigt hoofdarts Steven Rimbaut.

MUG blijft behouden

De MUG- en spoeddienst blijven wel behouden en worden uitgebreid met een nieuwe ontwaakruimte. Dit jaar start het ziekenhuis met de vernieuwing van een deel van het buitenschrijnwerk en een nieuwe cafetaria. Later volgt ook een renovatie van de patiëntenkamers. Er wordt dit jaar ook een geriatrisch dagziekenhuis geopend. Burgemeester Guido De Padt bevestigt dat er geen banen verloren zullen gaan bij het ASZ.

“een slag in het gezicht”

Oppositiepartij PVDA noemt de sluiting van de materniteit een slag in het gezicht van de Geraardsbergenaar en wijst, net als Sp.a, met een beschuldigende vinger naar het stadsbestuur (Open Vld – CD&V). Volgens burgemeester Guido De Padt zou de sluiting op korte termijn toch opgelegd zijn geweest door de hogere overheden. “We hebben gevraagd dat ons ziekenhuis versterkt en met nog meer slagkracht uit deze operatie zou komen, wat ook is gebeurd”, aldus De Padt. “In de rand merk ik op dat de Geraardsbergse Sp.a bestuurder in het ASZ, op geen enkel ogenblik een opmerking heeft gemaakt bij het doorlopen van het ganse traject.”

 

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background