23 okt 2007

Gemeentebelasting te laat goedgekeurd

89 Vlaamse gemeenten hebben hun tarief voor de gemeentelijke opcentiemen inzake de aanvullende personenbelasting te laat goedgekeurd. Al deze gemeenten lopen nu het risico dat deze belasting terugbetaalt moet worden aan de inwoner die een bezwaarschrift indient. Ook Geraardsbergen behoort tot één van hen.
In de betrokken gemeenten kunnen de inwoners nu een individuele procedure starten om de belastingen terug te vorderen. De gemeente Lessen is al veroordeeld tot terugbetaling maar gaat in cassatie.

Tijdens de commissie binnenlandse aangelegenheden in het Vlaams parlement werd minister Marino Keulen dinsdag geïnterpelleerd over de situatie door Jurgen Verstrepen van Lijst Dedecker. Minister Keulen gaf de uittredende gemeentebesturen een veeg uit de pan. “De Vlaamse overheid waarschuwt jaarlijks in juli in de begrotingsonderrichtingen voor dit probleem. De uittredende meerderheden hebben hierin een uitdrukkelijke verantwoordelijkheid. De mensen stappen tegenwoordig snel naar de rechtbank. Lokale besturen moeten daar rekening mee houden.'”
Hoewel dit federale bevoegdheid is heeft minister Keulen een oplossing voor de toekomst. “Gemeenten kunnen nu al perfect een belasting voor meerdere jaren stemmen en dan kan men een een coalitiewissel overbruggen.”

Dat wordt tegengesproken door Marleen Verdonck, schepen van financiën in Oosterzele. Volgens haar is er geen enkele bepaling die regelt dat een belasting voor meerdere jaren kan gestemd worden. Het is precies specifiek aan de belastingen dat ze jaarlijks moeten goedgekeurd worden. De minister heeft zich verkeerd laten informeren zegt Verdonck. Het is wel zo dat de VVSG, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten in die zin een voorstel heeft gedaan.

De dienst financiën van de stad Geraardsbergen laat weten de zaak te onderzoeken.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


Verder lezen

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background