fbpx
7 okt 2019

Gele zak verdwijnt in Geraardsbergen

Ook in Geraardsbergen verdwijnt de gele vuilzak. Vanaf 2021 wil ILvA de inzameling doen met behulp van containers. Onder het diftar-systeem wordt je afval dan gewogen en betaal je dus per kilogram. Wie correct sorteert, betaalt op die manier minder.

Volgens ILvA is het gebruik van containers heel gebruiksvriendelijk: “De geurhinder blijft beperkt, je moet niet langer met zakken sleuren en ongedierte kan niet in de container. Het probleem van gescheurde zakken door katten kan ook niet meer. Bovendien is een container ook veel duurzamer dan de gele zak. Met je restfractie moet immers ook de gele zak zelf worden verbrand. Jaarlijks is dat niet minder dan 215.000 kilogram aan plastics die in rook opgaan. Er zijn ook minder ophalingen nodig, doordat er en één container drie zakken kunnen.”

Voor bewoners van appartementen komt er een kleine draagbare container van 40 liter. Naast het gewone afval, zal ook het GFT afval gewogen worden en op die manier aangerekend worden.

Martine Duwyn

Open VLD schepen van afvalbeleid

Zottegem keurde het diftar-systeem vorige maand al goed. De Geraardsbergse gemeenteraad doet dat dinsdag.

Zottegem vervangt huisvuilzak door container

en er is nog meer…

Read more

In Geraardsbergen zijn de linkse oppositiepartijen Sp.a en PvDA tegen het nieuwe diftarsysteem. Volgens Sp.a wil Geraardsbergen het nieuwe systeem invoeren, om de stijgende kost van restafvalverwerking door te schuiven naar de inwoners.

Op alle plaatsen waar het systeem (diftar) is ingevoerd, steeg de kostprijs voor de bevolking. Dit is niets meer dan een extra belasting die opnieuw de gewone mens het hardst treft

Nick Dobbelaere

Oppositiepartij PVDA Geraardsbergen

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background