fbpx
10 nov 2019

“G’bergen neemt asbestproblematiek niet ernstig”

In heel wat Geraardsbergse gebouwen zit nog asbest. Een schadelijke stof die Vlaanderen tegen 2040 volledig wil verwijderd hebben. De partij Groen kon verschillende rapporten inkijken. Daaruit blijkt dat het stadsbestuur van Geraardsbergen de situatie niet aanpakt en van verschillende panden geen plan van aanpak heeft.

Geen plan van aanpak

Zo ontbreekt er een beheersprogramma. Daarin staat hoe plaatsen met asbesthoudend materiaal afgeschermd zullen blijven voor werknemers en publiek. Zonder dat plan zou blootstelling reëel zijn. Ook een inventarisatie, van welke gebouwen asbest bevatten, ontbreekt.

De opvallendste locaties zijn het dak en gevelbekleding van het politiegebouw, de gevels van sporthal De Kriebel, de daken van het (gesloten) zwembad en strijkwinkel, aan de buitenschoolse kinderopvang en de gevel van de Moerbeekse bibliotheek. Ook in de vloeren van de kunstacademie zou asbest zitten.

Groen Geraardsbergen vraagt een onmiddellijke aanpak van het schepencollege.

Niet alleen wordt er een loopje genomen met de geldende wetgeving, maar stelt men werknemers en publiek bloot aan ernstige risico’s. Ik betreur dat mij geen volledige inzage in (een deel van) een aantal documenten werd gegeven. Dit versterkt enkel maar het wantrouwen.

Patrick Franceus

voorzitter Groen Geraardsbergen

Groen stelt ook voor om een gemeentelijke groepsaankoop voor asbestrenovaties te organiseren en financiële ondersteuning te bieden aan de inwoners die het asbesthoudend materiaal van hun woning willen verwijderen.

De stad Geraardsbergen reageert pas dinsdagavond na de gemeenteraad.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


Nu op de radio

Titel

Artiest

Background