30 jan 2009

Extra zebrapad op Edingseweg

Vlaams Volksvertegenwoordiger Vera Van der Borght (Open VLD) bevroeg Vlaams Minister van Openbare Werken Hilde Crevits over enkele verkeersonveilige situaties op de Geraardsbergse gewestwegen Astridlaan (N42) en Edingseweg (N495). De problemen werden haar enkele weken geleden aangekaart door Guido De Padt, toen nog schepen, nadat de omwonenden hadden aangedrongen op snelle aanpassingswerken.

Wat de Astridlaan betreft, klagen omwonenden uit deelgemeente Nederboelare over het gebrek aan voetpaden en verlichte oversteekplaatsen langs het traject. Deze situatie is des te ernstig omdat de Astridlaan een zeer drukke baan is waarlangs vele economische en commerciële activiteiten gevestigd of gepland zijn.

Wat de Edingseweg betreft, werd onlangs door duizend inwoners uit deelgemeente Moerbeke een petitie ondertekend om een verkeersveiligere situatie te vragen ter hoogte van het dorpscentrum. Zo werd er recentelijk nog een voetganger aangereden en vorig jaar kwam een voetganger om het leven bij een aanrijding. Concreet vragen de actievoerders een bijkomend zebrapad en een veilige oversteekplaats ter hoogte van de Pauwelstraat.

Vera Van der Borght: “In haar antwoord stelt minister Hilde Crevits dat er voor de Edingseweg overeengekomen is om een bijkomend zebrapad aan te brengen in de omgeving van de Zikastraat en de bestaande oversteekplaats aan het Moerbekeplein te verschuiven. Dit zal gepaard gaan met een herschikking van parkeerplaatsen. De uitvoering zal gebeuren in het voorjaar 2009, zodra de weersomstandigheden het toelaten.”

Voor de Astridlaan zijn er op korte termijn geen plannen om in te grijpen. De minister stelt dat de prioriteit is om er het snelheidsregime aan te passen en fietspaden aan te leggen op het gedeelte tussen de Hogeweg en de N495. Voor het aanleggen van voetpaden en het probleem van de economische en commerciële belasting van de Astridlaan verwijst de minister naar de verantwoordelijkheid van het lokale stadsbestuur. Wel maakt ze duidelijk dat de Vlaamse Administratie Wegen en Verkeer steeds bereid is tot overleg om een andere prioriteit van werken te bepalen.

Guido De Padt: “Het is duidelijk dat de verkeersonveilige situatie op beide gewestwegen gevaarlijke omstandigheden voor de zwakke weggebruikers met zich meebrengt en dat er reeds gekwetsten en doden gevallen zijn. De Administratie Wegen en Verkeer zal nu op de Edingseweg een aantal ingrepen doen. Het stadsbestuur zal zo snel mogelijk een overleg vragen voor de situatie op de Astridlaan.”

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


Verder lezen

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background