9 sep 2008

Europa verdenkt Geraardsbergen

De Europese Commissie verdenkt de gemeenten Vilvoorde, Londerzeel en Geraardsbergen van verkapte discriminatie van anderstaligen. Vilvoorde verkocht 15 sociale woningen alleen aan Nederlandstaligen. Londerzeel legt een taaleis op bij de aankoop van gemeentegronden en Geraardsbergen geeft alleen een leefloon aan mensen die Nederlands kennen of leren. De Europese Commissie stuurt een delegatie naar Vlaanderen om de zaak te onderzoeken.

“Ik vrees dat Europa een karikatuur van zichzelf aan het maken is. Dit initiatief getuigt van een centralistisch, Jakobijns dirigisme, waarbij de beginselen van subsidiariteit danig met de voeten worden getreden. De beslissingen van de lokale overheden zijn al onderworpen aan bestuurlijke sanctionering en toezicht van de hogere overheid. De besluiten ten aanzien van individuen kunnen bovendien ook onderworpen worden aan gerechterlijke en bijgevolg wettelijke en zelfs grondwettelijke toetsing. Waarom moet Europa zich dan nog eens moeien?” zegt Geraardsbergs OCMW-voorzitter Guido De Padt. “Ik zie niet goed in op welke rechtsgrond dit gebeurt, laat staan welke sanctioneringmiddelen de Europese Commissie ten aanzien van een gemeente of OCMW zou kunnen hebben. En laat duidelijk zijn dat we in Geraardsbergen een volstrekt humane en humanitaire doelstelling hebben. Wij willen de mensen een duwtje in de rug geven en hen vragen een minimale kennis van het Nederlands te verwerven, om gemakkelijker een job te kunnen verwerven en om zich op die manier beter in te schakelen in de samenleving.”

Tot op heden zijn er in 24 dossiers de taalvereiste opgelegd. Eén geval werd het OCMW al ter evaluatie voorgelegd, waarbij de leefloon gerechtigde kon bewijzen dat hij door ernstige ziekte geen taalcursussen had kunnen volgen. De man kreeg toen een verlenging toegekend voor 6 maanden.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background