4 mrt 2007
Enquête Luc Willems en Guido De Padt kent enorm succes
De afgelopen maanden wijzigde de dienstregeling van de NMBS voortdurend. Hierdoor ontstond de nodige overlast voor de pendelaars, en kwamen diverse aansluitingen in het gedrang.
Daarom besloten Senator Luc Willems (Open Vld) en Kamerlid Guido De Padt (Open Vld) op 26 februari 2007 een enquête te starten in alle treinstations tussen Aalst en Geraardsbergen. Op verschillende dagen deelden de parlementairen de enquête aan de pendelaars uit. De enquête ging tevens gepaard met de lancering van de gelijknamige website www.ophetgoedespoor.be en loopt nog door tot eind maart. Met deze enquête peilen Luc Willems en Guido De Padt naar de mogelijke problemen die treinreizigers ondervinden. Zo stellen ze de reizigers onder andere vragen over de aansluiting tussen verschillende treinen en bussen, de parkeerfaciliteiten aan het station, de openingsuren van de loketten en het onderhoud van het station.
Minder dan één werkweek na de start van de enquête, is het succes ervan nauwelijks bij te houden. In totaal vulden al 700 mensen vulden de enquête via internet in, of lieten ons hun mening per post en fax weten. Wat aanvankelijk dus begon als een eenvoudige enquête is uitgegroeid tot een representatieve waardemeter. Het gemiddelde aantal respondenten op petities, peilingen of enquêtes ligt doorgaans namelijk veel lager.
“Bovendien zijn een aantal mensen principieel niet bereid om aan politieke acties mee te werken. Het gigantische succes van deze actie bewijst dus eens te meer dat de mensen echt met een aantal dringende vragen en klachten zit. De dagelijkse reacties die wij krijgen, zijn dus niet uit de lucht gegrepen. De nieuwe dienstregeling zorgt voor veel ongemak, waardoor men tot ver buiten onze regio de weg naar onze website vindt.”, aldus Luc Willems.
De liberale parlementsleden zullen na het afsluiten van de enquête de gegevens statistisch verwerken, en bundelen in een overkoepelende studie over mobiliteit en openbaar vervoer.
“Het is onze bedoeling om alle betrokken actoren met een constructieve bijdrage verder te helpen. Individuele klachten kunnen moeilijk behandeld worden door grote instellingen als de Lijn of de NMBS. We verzamelen daarom dus zoveel mogelijk gegevens, om met een representatief overzicht de verantwoordelijke diensten op de grootste knelpunten te wijzen. Hierbij zullen we niet enkel de problemen, maar ook de positieve signalen in de verf zetten. We kunnen niemand beloven alle problemen op te lossen, maar wel om alle problemen aan te kaarten.”, besluit Guido De Padt.