3 jan 2007

Doorbreekt CD&V cordon?

Bij de verkiezing van de OCMW-raadsleden in de Geraardsbergse gemeenteraad werd NV.a-kandidaat Julien Borremans van het CD&V-NV.a kartel verkozen door samenvoeging van de reststemmen van de raadsleden van CD&V en Vlaams Belang.

De afgelopen dagen deed in Geraardsbergen het gerucht de ronde dat CD&V en Vlaams Belang een stemafspraak hadden om de 7 restemmen van het VB te voegen bij de 10 reststemmen van CD&V.


Dirk Van der Maelen

“Ik kon dit niet geloven” zegt SP.a-fractieleider Dirk Van der Maelen. CD&V heeft immers nationaal afgesproken zich te houden aan het cordon sanitaire en daarenboven behoort het meerendeel van de CD&V-verkozenen tot de ACW-strekking waarvan geweten is dat ze een hartsgrondige hekel hebben aan het VB. “Groot was mijn ontgoocheling toen na de stemming bleek dat ik me vergist had in de CD&V-fractie die bij de eerste stemming schaamteloos het cordon aan haar laars lapt” bekent Dirk Van der Maelen. “Als dit al van bij eerste stemming gebeurt belooft dat weinig goeds voor de toekomst” stelt de SP.a-fractieleider. “Ik hoop dat CD&V-militanten protesteren bij hun verkozenen of beter nog dat de provinciale of de nationale CD&V-leiding de plaatselijke CD&V weer op het rechte spoor zetten” besluit Van der Maelen.

Vlaams Belang Geraardsbergen ontkent dat er afspraken zouden gemaakt zijn met CD&V. “Het doel van Vlaams Belang is met het weggeven van de reststemmen de oppositie te versterken.” aldus Stephan Bourlau, voorzitter van Vlaams Belang. De partij sluit tevens niet uit CD&V in de toekomst te steunen.

Ook CD&V ontkent de samenwerking met het Vlaams Belang. “Julien Borremans is namens het kartel CD&V/NV-A voorgedragen en door de gemeenteraad bij geheime stemming verkozen als OCMW-raadslid. Dat hij daarbij ongevraagde steun heeft gekregen van raadsleden van buiten onze fractie betekent geenszins dat CD&V Geraardsbergen het cordon doorbreekt. Het biedt het kartel een bijkomende mogelijkheid om, zij het vanuit de oppositie, actief deel te nemen aan het OCMW-bestuur” aldus CD&V-fractieleider Johan Vanden Herrewegen.

CD&V vindt het tevens merkwaardig dat Van der Maelen z’n bezorgdheid uitdrukt over CD&V, ware het niet dat deze bekommernis schril afsteekt met zijn houding op 8 oktober 2006, de avond van de gemeenteraadsverkiezingen. Toen was CD&V voor hem zelfs geen gesprek waard. “Dit is het resultaat van de verkiezingen, dit is democratie”, klonk het toen.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


Verder lezen

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background