9 nov 2010

Den Dikken van Giesbaargen

Geraardsbergen heeft er opnieuw een woordenboek van het dialect bij.

2010 is het jaar van de Geraardsbergse woordenboeken. Na “Den Giesbaargsken Diksjonneir”, een boek van Luc Van Schoors, brengt nu ook Jan Coppens een boek uit met daarin een overzicht van heel wat “Giesbaargse” woorden.

 

Met “Dikken” in het uithangbord van dit woordenboek wordt niet alleen een knipoogje gegeven naar de Grote of Dikke Van Dale, hét standaardwoordenboek voor de Nederlandse taal, maar ook naar de Geraardsbergse jongeren voor wie “dikken” vaak staat voor “maat, makker”.

Dit woordenboek telt 500 bladzijden. Het bevat ruim 5.000 lemna’s of woordenboekartikels, talloze zegswijzen en voorbeeldzinnen. En daarbovenop een goed leesbare dialectspelling, de etymologie van de woorden en voor de taalkundigen een fonetische spelling. Zeer handig is ook het register Nederlands-Geraardsbergs waarmee je voor een Nederlands woord dadelijk het Geraardsbergse equivalent kan vinden. En ter attentie van diegenen die niet (meer) vertrouwd zijn met het Giesbaargs, een cd met geluidopnames van het hedendaagse Giesbaargs.

“Den Dikken van Giesbaargen is het resultaat van meer dan 30 jaar luisteren naar de oudere Geraardsbergenaars”, zegt auteur Jan Coppens. “Daarenboven vind je in het boek ook een overzicht van de evolutie van Giesbaargse woorden in hun uitspraak vroeger en nu”.


Auteur van het boek is de 45-jarige Jan Coppens, geboren en getogen Geraardsbergenaar. Als erfgoedambtenaar van de stad Geraardsbergen en ondervoorzitter van Gerardmontium kent hij heel wat van Geraardsbergen. Van kindsbeen af was hij gefascineerd door taal en dialect en sinds zijn studententijd verzamelt hij Giesbaargse woordjes en uitdrukkingen. Inmiddels heeft hij zich ontpopt als een gewaardeerd selfmade taalkundige van het Geraardsbergs dialect waarbij hij werkt in overleg met de Gentse universiteit. Ook de rubriek “Op za Giesbaargs” op radio MIG staat op zijn naam.

Het boek “Den Dikken van Giesbaargen” bevat 500 bladzijden en verschijnt op zondag 14 november en kost 18 euro.

info: 0475 84 21 97

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background