7 jun 2010

Deelgemeenten zitten vol plannen

Zondag kon iedereen eens gaan bekijken wat de mensen achter het project Dorpsparticipatie de afgelopen maanden gerealiseerd hebben en nog van plan zijn. Hiervoor werd een fietstocht ingericht doorheen tien deelgemeenten van Geraardsbergen.

In tien leaderdorpen van Geraardsbergen, zijnde Grimminge, Idegem, Nieuwenhove,Onkerzele, Ophasselt, Schendelbeke, Smeerebbe-Vloerzegem, Waarbeke, Zandbergen en Zarlardinge hebben het afgelopen jaar vrijwilligers samengezeten over de toekomst van de dorpen. Om dit project af te sluiten werd zondag een fietstocht van 25 kilometer uitgestippeld over het Geraardsbergse grondgebied. Helaas speelde het weer de organisatie wat parten. Toch was voor de deelnemers duidelijk dat er het afgelopen jaar al heel wat gerealiseerd is.

In deelgemeente Idegem wordt gehoopt om in de toekomst de geschiedenis van missionaris Pedro De Gante, beter gekend als Pieter van Gent, nieuw leven in te blazen. “In Mexico is Pedro De Gante (1500-1572) namelijk een wereldburger en er even bekend als Columbus en Hernan Cortes. Geraardsbergenaar Albert Schrever ontdekte enkele jaren geleden dat Pieter Van Gent geboren werd in deelgemeente Idegem. De Kaaifeesten in september zullen volledig in het teken staan van Mexico, als eerbetoon aan de Idegemse missionaris. Ook de leerlingen uit de basisscholen van het Sint-Catharinacollege zullen de nodige lessen krijgen over de geschiedenis van Pedro De Gante”, adus Sander Spanooghe .

Dat de gemeenten niet stilgezeten hebben blijkt ook in Grimminge, waar vanaf nu een driemaandelijks infokrantje van de dorpsraad aan de inwoners wordt bedeeld. De naam van het krantje ” ‘t Houtedopje” verwijst naar molen die vroeger op het Molenveld stond. Meer info hierover vind je op www.dorpsraadgrimminge.be.

In de zaal Lobo in Waarbeke hadden de allerkleinsten tekeningen gemaakt. Deze waren te bezichtigen in de oude pastorie. Fietsers konden er even op adem komen en deelnemen aan oeroude volksspelen. Je waande je er in het legendarische Rijk van Lobo, een voormalige dierentuin achter de kerk van de deelgemeente.

“Sinds enkele weken is er ook een krant die elke Waarbekenaar in de bus krijgt.  In ‘t Waerbeeks Haantje staan alle activiteiten genoteerd voor de komende maanden. Met activiteiten als “Waarbeke herleeft” op 10 en 11 juli. Op 13 augustus is er het “Irish Summerfestival”, aldus inwoner en secretaris van de dorpsraad Bart Romanus.

Alle tien deelnemende gemeenten hebben grootse plannen de komende maanden, waaruit blijkt dat niet alleen het stadscentrum belangrijk is maar ook alle deelgemeenten van het grondgebied Geraardsbergen.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background