19 sep 2007

Da Vinci Robot voor ASZ

Het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis, kortweg ASZ, wil aan de top van de chirurgische mogelijkheden blijven staan en heeft zich een Da Vinci Robot gekocht.

Het ASZ, met campi in Aalst, Wetteren en Geraardsbergen, is het eerste openbare ziekenhuis in Oost-Vlaanderen dat dit toestel heeft gekocht. Het toestel kost 1.750.000 euro, een investering die gedragen wordt door de geneesheren zelf en de Raad van Bestuur van het ASZ.

Deze Raad van Bestuur bestaat uit vertegenwoordigers uit de ocmw’s van Aalst, Wetteren en Geraardsbergen. Er werden in Aalst al zes ingrepen met het toestel uitgevoerd en de eerste evaluatie is gunstig. Het ASZ kan het toestel inzetten voor patiënten uit de regio’s Aalst, Wetteren en Geraardsbergen.

De robot is ideaal voor chirurgische ingrepen op plaatsen waar men moeilijk bij kan. Zo kan men voortaan zonder al te veel weefselbeschadigingen ingrepen doen voor ondermeer galoperaties, prostaten, eileiders, hartkleppen en verschillende ingrepen in de kankerchirurgie. Da Vinci is een gesofistikeerde robot. De chirurg neemt plaats aan een chirurgische console waar hij op een driediemensioneel scherm het operatiegebied bekijkt. De instrumenten van de robot zijn bij de patiënt ingebracht. Die kunnen de natuurlijke handbewegingen nabootsen en op die manier uiterst precies te werk gaan. Via twee joysticks in de console bedient de chirurg van op afstand de instrumenten.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background