13 sep 2010

Bommen gevonden in Galmaarden

Maandag kwam DOVO, de ontmijningsdienst van het leger, naar de Bosberg in Galmaarden voor het onschadelijk maken van 11 obussen uit de eerste wereldoorlog.

Het was Dimitri Beeckmans, een 20-jarige jongeman uit Galmaarden, die de gevaarten met zijn nieuwe metaaldetector ontdekte.

Dimitri had zich die metaal detector net aangeschaft en wou hem eens uittesten. Hij wist van zijn overleden grootvader dat er tijdens de eerste wereldoorlog bommen verstopt lagen op het weiland boven de Bosberg. Nooit eerder was er gezocht naar metalen in de ondergrond op het weiland.

“Na wat ijzeren prullen te hebben gevonden vorige vrijdag zwaaide ik over een grote oppervlakte dat een signaal gaf. Dus begon ik te graven met mijn schop en na een tijdje was mijn put ongeveer een meter diep en stootte ik op wat ijzer”, zegt Dimitri. “Ik dacht dat het een soort golfplaat was, maar niets was minder waar. Toen ik de zijkant van die plaat wou bekijken, stootte ik op nog een golfplaat in de andere richting. Na het afschrapen van de aarde met een kleine spade zag ik een buis die op een punt eindigde. Ik goot er wat water over om duidelijk te zien wat het was. Toen zag ik de ontstekingskop met de witte ring er rond. Ik heb toen direct mijn schop neergelegd en de politie gebeld,” aldus Dimitri.

Dovo kwam maandag ter plaatse en haalde 11 obussen boven, type 10.5 Duitse artillerie van 37 cm lang, uit de eerste wereldoorlog. Elke bom woog 30 kg of in totaal 330 kg bommen werden opgegraven. De bommen waren nog van uitstekende kwaliteit en het ontstekingsmechanisme was nog helemaal intact. Eén ontplofte bom kon alle ruiten in een straal van 500 meter doen ontploffen en bij elf ontplofte bommen zou de ravage niet te overzien zijn.

“Mijn opa had het altijd gezegd dat er bommen vestopt lagen op dit weiland. Vermoedelijk zitten er nog onder, maar omdat Dovo gelimiteerd is in het aantal kg dat ze mogen en kunnen vervoeren moeten ze nog eens terugkomen. De ontmijners van Houthulst komen dan terug met een bommendetector om het weiland helemaal te onderzoeken. De metaaldetector geeft nog signalen en wellicht liggen er nog verschillende bommen op dit weiland”, aldus Galmaardenaar Dimitri.

 

 

Verder lezen

Volgende bericht

Ongeval Dreef


Thumbnail

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background