10 feb 2010
Bibliotheken moeten mee met de nieuwe media
Bibliotheken moeten mee zijn met de nieuwe media en meer bekendheid verwerven bij allochtonen. Dat vindt Guido De Padt, sinds deze week de nieuwe voorzitter van Route 42.
Route 42, het samenwerkingsverband van zes bibliotheken langs de N42, heeft een nieuwe voorzitter. Geraardsbergs schepen van cultuur Guido De Padt neemt het roer over van de cultuurschepen van Lierde: Rudy Mortier.
Route 42 komt in 2010 naar buiten met een groot streekgericht project, Digiroute 42. Met de Europese steun van Leader worden zes geanimeerde wandelingen met gps uitgewerkt. De bibliotheken zorgen voor de inhoudelijke verrijking. Verder mag je van Route 42 de gekende acties verwachten: de gezamenlijke boekenverkoop, een buitenlandse auteur of een Vlaamse hoogvlieger en verschillende jeugdacties, o.a. rond games.
De nieuwe voorzitter legde bij zijn aanstelling meteen al enkele nieuwe accenten. Zo wil hij dat de bibliotheken aandacht besteden aan de landelijke gebieden binnen het werkgebied. “De vroegere uitleenposten zijn nu niet meer haalbaar, maar een gezamenlijk initiatief van Route 42 kan misschien baat brengen,” zegt De Padt. Daarbij denk de nieuwe voorzitter aan een mobiel uitleenpunt. Hij pleit er tevens voor om de bibliotheek meer bekendheid te laten verwerven bij allochtonen.
Tot slot wil hij dat de bibliotheken mee zijn met de nieuwe media. I-pad, I-pod en andere e-toepassingen moeten volgens De Padt de nodige aandacht krijgen. “Het gaat hier immers om het digitaliseren van literatuur, muziek en diensten. Sectoren waar de bibliotheken thuis in zijn.”
De bibliotheken van Geraardsbergen, Lierde, Herzele, Sint-Lievens-houtem, Oosterzele en Zottegem vormen samen Route 42.