fbpx
16 apr 2013

Bibliotheken gaan voluit voor nieuwe media

Route 42, het samenwerkingsverband van zes bibliotheken langs de N42, gaat zich het komende jaar vooral richten op nieuwe media en actuele thema’s.

Die plannen werden dinsdag voorgesteld. Dat gebeurde door kersvers voorzitter Kristin Vangeyte. Zij is tevens schepen van cultuur en bibliotheek in Geraardsbergen.

“Als informatiebemiddelaar bij uitstek kan de bibliotheek zich vandaag de dag niet meer beperken tot uitlenen van boeken alleen. We leven in een wereld vol media, oude en nieuwe. Denken we maar aan onze pc’s, tablets en smartphones. En zoals de bib vroeger de gewone geletterdheid moest bevorderen, is het  nu ook haar taak het publiek digitaal geletterd te maken, dat wil zeggen: leren omgaan met de nieuwe media. Dat kan zowel op technisch niveau zijn, bv. een tablet kunnen bedienen, als inhoudelijk. Deze nieuwe taken, e-inclusie en mediawijsheid, zijn door de overheid zelfs decretaal vastgelegd”, zegt Vangeyte.

Route 42 gaat dit jaar workshops organiseren om met de iPad te leren omgaan. “En we gaan in alle 6de leerjaren van het grondgebied educatieve spellen over nieuwe media aanbieden, begeleid door een deskundige”, ligt bibliothecaris Paul De Taeye toe. “Vooral op die jonge leeftijd moet kinderen geleerd worden wat de voordelen, maar ook de valkuilen van de nieuwe media zijn. Verder zullen er lezingen komen over Facebook en cyberpesten.”

Route42 start ook met ‘Oriënt-Route’, een activiteitenreeks met lezingen, concerten en een tentoonstelling, die ons de cultuur van het Midden-Oosten beter moet leren begrijpen. Tijdens de zomer wordt een wandel-, fiets- en autozoektocht gelanceerd tussen de 6 bibliotheken onderling, met het platteland tussen Geraardsbergen, Lierde, Herzele, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem.

 

Verder lezen

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background