8 jan 2016

Bib Geraardsbergen blikt positief terug

De bibliotheek van Geraardsbergen blikt positief terug op het voorbije jaar.

Het aantal leden steeg in 2015 met bijna 500 naar 7746, dat is het hoogste aantal ooit sinds de oprichting van de bib, nu 28 jaar geleden.

“Die stijging is in de eerste plaats te verklaren door het groter aantal scholen dat in klasverband boeken komt uitlenen. Er waren vorig jaar maar liefst 541 klasbezoeken. Daarnaast voert de bib een actief beleid naar doelgroepen wat op termijn vruchten afwerpt”. zegt bibliothecaris Paul De Taeye. “Samen met het aantal leden steeg ook het aantal uitleningen, van 222.000 naar bijna 225.000. We zien dat de uitleen van boeken toch stabiel blijft, ondanks het internet waar men alle informatie kan vinden. En mensen lezen nog altijd liever een roman op papier dan digitaal. De uitleen van cd’s is daarentegen wel helemaal gekelderd; werden er vroeger wel 25.000 cd’s uitgeleend, dan is dat nu geen 3000 meer. De dvd’s blijven het wel goed doen”.

In 2015 organiseerde de bib maar liefst 66 activiteiten. De meeste in het kader van leesbevordering en cultuureducatie, maar ook voor digitale geletterdheid en mediawijsheid. Speciale aandacht gaat naar doelgroepen zoals kinderen, kansarmen en etnisch-culturele minderheden. In totaal namen 3856 mensen deel aan een bibliotheek-activiteit. Het aantal bezoekers dat over de vloer komt (ook mensen die niets uitlenen, maar bijv. een krant of tijdschrift lezen) bleef met 61.500 ongeveer gelijk. Dat zijn gemiddeld 206 bezoekers per dag. Daarmee is de bib ongetwijfeld één van de meest bezochte stadsdiensten.

“En het is nu wel zeker dat nog dit jaar de eerste steen zal gelegd worden van de nieuwe bibliotheek in de Denderstraat. Binnenkort wordt het aanbestedingsdossier ter goedkeuring voorgelegd aan het Autonoom Gemeentebedrijf. Dit bestuur heeft van meet af aan prioriteit gemaakt van een nieuwe bib. In het nieuwe gebouw zal de bibliotheekwerking ongetwijfeld nog een extra boost krijgen”. aldus schepen van cultuur Kristin Vangeyte.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background