25 sep 2007

Bedenkingen bij bouw nieuw zorgcentrum

De CD&V/N-VA fractie in het OCMW van Geraardsbergen is heel erg tevreden met het nieuwe woon- en zorgcentrum dat zal worden ingeplant in de Maretak-site, op zich een uitstekende ligging.
Er komen 90 rusthuisbedden, 10 plaatsen voor dagverzorging en 3 kamers voor kortverblijf. Het project kost 13,8 miljoen euro, waarvan ongeveer 6,1 miljoen euro wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid en de rest wordt gefinancierd door de stad. Geraardsbergen zal dan, naast het Denderoord, over een modern rusthuis beschikken dat o.a. de bedden van het verouderde rusthuis Vincent zal vervangen.

Goed nieuws dus, maar de CD&V/N-VA fractie heeft toch een aantal bedenkingen:

1. Om het nieuwe woon- en zorgcentrum te bekostigen, zal de ligdagprijs maar liefst 49 euro bedragen. Dit betekent een fikse verhoging in vergelijking met de huidige prijzen bij de OCMW-rusthuizen. Lager kan niet, anders wordt het project onbetaalbaar. Toch betekent zo’n ligdagprijs voor veel mensen veel geld en zal het als niet erg ‘sociaal’ worden ervaren.

2. Het rusthuis Denderoord voldoet op bepaalde vlakken niet meer aan de normen van inspectie. Op sommige kamers staan nog drie bedden en is er geen gescheiden wastafel. Dit vraagt om verbouwingswerken die tegen 2010 rond moeten zijn. Koken kost geld en de meest voorzichtige ramingen bedragen al gauw 1,5 miljoen euro. Zelfs met een gespreid betalingsplan over 20 jaar vraagt dit nog een extra jaarlijkse aflossing van ongeveer 170.000 euro, tevens een stevige hap uit het budget.

3. Daar het aantal bedden in de rusthuizen te Geraardsbergen zal dalen, hoopt de CD&V/N-VA fractie dat het OCMW-bestuur het mogelijke zal doen om de huidige personeelsbezetting te behouden.

4. Geraardsbergen telt momenteel 31.532 inwoners waarvan 7.429 (23,6%) ouder zijn dan 60 jaar. Positief dat we steeds ouder worden, maar de komende jaren zal dit cijfer nog verder spectaculair stijgen. De vraag naar extra OCMW-diensten (levering van maaltijden aan huis, poetsdienst, mantelzorg

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background