1 mrt 2006

Afschermplicht vanaf vandaag

Vanaf vandaag geldt er een afschermplicht voor pluimvee gehouden door zowel professionelen als particulieren in heel Belgiƫ.
Er werd beslist om de ophok- of afschermplicht voor pluimvee vanaf vandaag uit te breiden tot het hele land en dus niet langer te beperken tot de zogenaamde ‘gevoelige natuurgebieden’.

Iedereen moet pluimvee ophokken of afschermen van wilde vogels. Het voederen van en het geven van drinken aan pluimvee en andere vogels moet binnen of in een overdekte ruimte gebeuren. Dit laatste zorgt er voor dat het lokaas (de aantrekking) voor wilde vogels wordt weggenomen.

De dieren kunnen nog buiten gehouden worden, maar enkel op een terrein dat volledig met netten of gaas is afgesloten (boven en zijkanten). De mazen van het gaas of het net mogen maximaal 10 cm breed zijn, zodat in het wild levende volgels ter grootte van een eend er niet doorheen kunnen. Een ondoordringbare dakbedekking is nog steeds aanbevolen, maar is niet verplicht.

Er wordt (nog) niet beslist tot het op algemene schaal vaccineren. Belgiƫ oordeelt dat dit een beslissing is die gezamenlijk op Europees niveau moet worden genomen.

Ter herinnering: vogelgriep is een dierlijke ziekte die vooral gevaarlijk is voor vogels en meer bepaald voor grotere vogels zoals eenden, ganzen, zwanen,

 

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background