7 apr 2010

Actiegroep in de bres voor Overboelare

Eind mei 2009 vingen in Overboelare openbare werken aan in de dorpskern rond de Kerk. Ondertussen vormen de Majoor Van Lierdelaan, Kloosterstraat, Burgstraat en Pol Antheunisstraat een ongezien slagveld dat bij de buurtbewoners voor meer en meer frustratie en ergernissen zorgt. Naar aanleiding van de precaire situatie en de groeiende ontevredenheid besloot Glenn Bogaert om samen met Rusty Deprez, Filip D’Hose en Willy Janssens de actiegroep “Dorpskern Overboelare” onder het doopvont te houden.

Initiatiefnemer Glenn Bogaert, zelf inwoner van de getroffen Kloosterstraat, stelde een enquête op voor de buurtbewoners. “De spontane en talrijke reacties logen er niet om en vormden alvast een stevig fundament om een volgende stap te zetten”, zegt Bogaert.

“De inwoners van Overboelare ergeren zich in de eerste plaats aan de frequente problemen met water-, gas-en elektriciteitsleidingen die de voorbije maanden schering en inslag vormden. De klap op de vuurpijl was ongetwijfeld het gaslek van 9 maart waarbij alle buurtbewoners binnen een wijde straal rondom de doorboorde leiding hun woningen moesten verlaten. Het duurde echter bijna een uur alvorens de inwoners officieel werden aangemaand hun woning te verlaten en zich naar veiligere oorden konden begeven”, zegt Rusty Deprez.
“Een jaar geleden was er eveneens al sprake van een precaire situatie toen in de Majoor Van Lierdelaan een lek werd geslagen in de gasleiding die net naast de spoorweg loopt. Niemand nam de verantwoordelijkheid op zich en als enige maatregel werd slechts een gevarendriehoek geplaatst. Dit alles uit angst voor represailles onder de vorm van boetes die op het conto van de effectieve daders zouden komen. Het omzeilen van een geldstraf is dus duidelijk belangrijker dan fysieke integriteit en veiligheid van de omwonenden. Werkelijk ongehoord, onverantwoord en bovenal erg beangstigend. Vandaag de dag is het risico voor een nieuw debacle trouwens nog niet uitgesloten. Sommige mensen wonen op een haast letterlijk tikkende tijdbom”, zegt Filip D’Hose.

Ook de mobiliteitsproblematiek, waardoor inwoners hun woning maandenlang niet kunnen bereiken met de wagen, geurhinder, water in de kelders, valpartijen, lekke banden, gebrek aan parkeerproblemen en communicatie zorgt voor heel wat wrevel.

Intussen blijkt dat de werken nog maar eens vertraging opliepen en denkt men er in Overboelare naar de toekomst toe meer en meer richting een boeteclausule per dag dat de werken langer duren dan oorspronkelijk gepland. “De schuld voor deze wantoestand mogen we grotendeels zoeken bij het gebrek aan organisatie en overleg tussen het stadsbestuur, de aannemer, de nutsmaatschappijen en Aquafin”, vindt Glenn Bogaert.

Voor de inwoners van Overboelare is het leed nog lang niet geleden. In de nabije toekomst wordt ook de Groteweg en Kortelakestraat heraangelegd. 

Via de facebookpagina Dorpskern Overboelare kan je de vorderingen van de werken op de voet volgen.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background