14 aug 2009

Abdijpark wordt slecht onderhouden

Het Abdijpark van Geraardsbergen wordt slecht onderhouden. Dat zegt gemeenteraadslid Stéphan Bourlau (Vlaams Belang). “De grasperken krijgen meer de allures van een weide en het gras werd klaarblijkelijk sinds enkele weken niet meer gemaaid. Sporen van vandalisme werden nog niet opgeruimd en wildgroei van onkruid langs de wegen zijn enkele pijnpunten” aldus Bourlau.

Volgens de bevoegde schepen Leonce Nachtergaele (Open vld) is er een gebrek aan personeel om het hele grondgebied van groot-Geraardsbergen te kunnen onderhouden. Door nieuwe normen mag er nog zelden gebruik gemaakt worden van sproeistoffen voor het verwijderen van onkruid. Daardoor verloopt het werk van de arbeiders veel trager. Het snoeien van bomen en struiken mag wettelijk pas vanaf 1 oktober gebeuren.

Volgens Nachtergaele wordt er werk gemaakt van een beheersplan voor de Abdijsite. Dat wordt uitgewerkt samen met de provincie Oost-Vlaanderen en het Vlaams Gewest.
“Voor het vandalisme hebben we een parkwachter in dienst, die een oogje in het zeil houdt. Helaas kunnen we niet vermijden dat er vandalisme wordt gepleegd” zegt Nachtergaele. Als het van de schepen afhangt wordt er binnenkort ook werk gemaakt van het walviskot. “Dat staat nu zwaar vervallen, we gaan met het college van burgemeester en schepen bekijken hoe we zo snel mogelijk een nieuw hok kunnen bouwen.”

Bourlau wijst erop dat tijdens de zomermaanden het Abdijpark een trekpleister zou moeten zijn voor bewoners en toeristen. “Gesprekken met stadsarbeiders leren mij dat het onderhouden van het park voor het college geen prioriteit is, nochtans werd er op de gemeenteraad van juli 2007 een budget van zo’n 450.000 euro goedgekeurd. Dat moest dienen voor de opwaardering van het Abdijpark” meent Bourlau. Volgens schepen Nachtergaele werd dat bedrag geschrapt op de begroting, omdat er nog geen beheersplan voor de Abdij klaar is.

Bourlau klaagt ook de lange duur aan van het dossier omtrent de renovatie van het Abtenhuis. De renovatie daarvan duurt al meer dan 6 jaar. “Het 1ste en 2de verdiep worden sindsdien niet meer gebruikt. De kunstwerken staan dan ook te verkommeren ergens in één of ander vochtige opslagplaats” aldus de Vlaams Belanger. Volgens schepen van cultuur en toerisme Guido De Padt zijn er twee studiebureaus aangesteld die de ruwbouw en inhoud van het Abtenhuis onderzoeken. “Bedoeling is in het Abtenhuis een modern museum te huisvesten. Dit museum moet een beeld schetsen van de geschiedenis van Geraardsbergen” aldus De Padt.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background