1 dec 2007

500 tegen uitbreiding milieuvergunning M&V

Na de eerste succesvolle actie van het Unal-Buurtactiecomité in de maand juli 2007 tegen de uitbreidingsplannen van een afvalbedrijf gelegen op de Unalsite, Gaverstraat te Overboelare-Geraardsbergen, startte het buurtcomité een tweede actie tegen een nieuwe aanvraag van een concurrerend bedrijf M&V containers. De firma Maes Gino en Van Den Brempt Jurgen had een aanvraag ingediend voor o.a. de opslag van 30 ton asbesthoudende en 24 ton andere afvalstoffen. Het Unal-buurtactiecomité organiseerde een nieuwe bezwaarschriften actie en is aangenaam verrast door de 458 handtekeningen.

Johan De Weerdt: “Bij de vorige actie tegen de uitbreidingsplannen van het ander afvalbedrijf ging het buurtcomité de bezwaren zelf ophalen. Deze keer, wegens tijdsgebrek, vroegen we aan de omwonenden om hun bezwaar zelf binnen brengen en dat deden ze massaal.”

Het Unal-buurtactiecomité is van oordeel dat de Unalsite totaal ongeschikt is voor zware industrie. Toen jaren geleden de Unal“stekjesfabriek” nog bestond was er reeds veel hinder en vervuiling. Nu de stekjesfabriek er niet meer is vindt het buurtcomité dat de overheid de site een andere bestemming moet geven waarbij woongebieden en niet vervuilende, ambachtelijke, industrie voorrang krijgen.

De site wordt omgeven door woonkernen. De afvalbedrijven bevinden zich spijtig genoeg zeer dicht bij de woonzones van de Gaver-, Voskens- en Resteleustraat, Guilleminlaan, Broek-, Meers- ,Rood-Kruis-, Polder- , Kattestraat, Gasthuis- en Hunnegemstraat, Brouwershof, Kruisveldekensstraat, Majoor Van Lierdelaan, Hoge Buizemont, Buizemontstraat en Boelarebos.

De zware industrie zorgt voor enorme lawaaihinder en doordat de site moeilijk bereikbaar is krijgt de buurt en het centrum van Geraardsbergen de overlast van het vrachtverkeer te slikken. De Gaverstraat is vaak gehuld in stofwolken door de af en aanvoer van diverse afvalstoffen, waar onder asbest. Het buurtcomité is verontwaardigd omdat geen enkele inspanning wordt gedaan om de stof overlast in te perken.

Dit bedrijf hoort niet thuis in de buurt van een woongebied, en dus hindergevoelig gebied. Vanuit onze grote bekommernis voor een gezonde, rustige en duurzame leefomgeving kunnen wij ons niet akkoord verklaren met de toekenning van een nieuwe milieuvergunning voor Maes-Van Den Brempt.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background