foto Danny Cantaert

De Provinciebaan in Zottegem wordt pas volgend jaar heraangelegd. Dat heeft schepen van openbare werken Matthias Diependaele (N-VA) maandagavond gezegd op de gemeenteraad. Dit op een interpellatie van Kurt De Loor (Sp.a).

De Provinciebaan krijgt een nieuw wegdek en dito rioleringen vanaf de kruising met de spoorlijn tot de Provinciebaan 308. Goed voor een traject van 2,6 km. Dat ook de rioleringen worden heraangelegd, gebeurt na een onderzoek op aangeven van een bewoner tijdens een vergadering vorig jaar. Uit een inspectie is gebleken dat de riolering in bepaalde zones sterk gedegradeerd is en dient vervangen te worden. Andere delen van de riolering kunnen mogelijks behouden worden.

Doorn in het oog voor buurtbewoners

De belabberde staat van het wegdek en de overdreven snelheid zijn al jaren een doorn in het oog van buurtbewoners. Vorig jaar verlaagde de stad de toegelaten snelheid tot 50 km per uur.

In het nieuwe plan verdwijnt het kruispunt met de Velzekestraat en wordt dat met Slachthuis- en Zwartestraat opgewaardeerd. Er komen ook veilige oversteekpunten en de parkeercapaciteit voor de middenstanders wordt bewaard. Alvorens de werken kunnen aanvatten, moeten er dit jaar nog verschillende onderzoeken gebeuren, die zullen leiden tot het definitieve ontwerpplan.

Vlaanderen trekt 3 miljoen euro uit voor de heraanleg van de Provinciebaan. De werken zullen 1,5 à 2 jaar in beslag nemen. Schepen Diependaele belooft in de tweede helft van 2019 een infovergadering voor buurtbewoners en betrokken handelaars. "Een nieuwe infovergadering kan pas gebeuren indien de rioleringsstudie is afgewerkt. Nu een infovergadering organiseren is zinloos gezien de impact van de riolering nog niet gekend is."