Het aantal ambtenaren bij de stad Geraardsbergen is de voorbije jaren fors gedaald. In vergelijking met 2011 werken er 35% minder. Vorig jaar waren er nog 281 mensen in dienst bij de stad Geraardsbergen, tegenover 431 in 2011. Heel wat steden zijn de voorbije jaren bezig met het afslanken van hun personeelsbestand. 

De grootste daling komt er in Geraardsbergen door het privatiseren van de verlieslatende poetsdienst van de stad. “Door het overlaten aan een privépartner zijn er ongeveer een 70 à 80-tal ambtenaren weggevallen van onze payrol”, verklaart schepen van personeel Ann Panis aan onze MIG-redactie. “Dit was in 2013 een harde beslissing, maar alle werknemers hebben hun werk kunnen behouden. Ook alle gepensioneerden hebben we bewust niet vervangen, op voorwaarde dat de dienstverlening naar de burger niet in het gedrang kwam.”

Er zijn ook steden die fors meer personeel hebben aangeworven. Dat is het geval in Ninove, waar het aantal ambtenaren steeg met 33% tot 341. Volgens schepen van personeel Paul De Schepper is dit te wijten aan het stopzetten van het Autonoom gemeentebedrijf in 2013. "Alle werknemers werden overgenomen door de stad en staan dus op onze loondienst." 

Ook in Lierde was er een stijging van ruim 15% tot 52. Zottegem en Brakel bespaarden elk 30% op hun personeelsbestand.