24 aug 2009

Voorbeschouwing stadsprijs Geraardsbergen

Liefst zeven maal won hij de Stadsprijs van Geraardsbergen, Ferdi Van Den Haute, en op woensdag 2 september is hij er opnieuw bij. Deze keer als eregenodigde en als vader van belofte Tom die de kermisprijs van de Mattentaartenstad betwist in de kleuren van Landbouwkrediet.
Deftingenaar Ferdi Van Den Haute won in zijn carrière veel mooie koersen, met als absolute uitschieter het Belgisch kampioenschap op de weg bij de profs in 1987. Maar de sympathieke oud-leraar lichamelijke opvoeding realiseerde nog knappe resultaten, zoals etappewinst in de Ronde van Frankrijk, Parijs-Nice, Ronde van Luxemburg, Ronde van Spanje, Ronde van België en Ronde van Nederland; won de Omloop der Vlaamse Ardennen, Tour de L’Aude, het puntenklassement in de Ronde van Spanje, GP Gippingen, de Ster van Bessège en de Ronde van Midden-Zeeland of werd 4de in Parijs-Roubaix, klassieker waar hij telkens in de eerste tien reed. In elke ronde waarin hij als profrenner aan de start verscheen won hij minstens een rit.
Om maar te zeggen: Ferdi Van Den Haute was geen eendagsvlieg maar een uitstekend en karaktervol renner die zich op vele terreinen kon onderscheiden. Ook op de piste, waar hij samen met Patrick Sercu onder meer het nationaal kampioenschap ploegkoers bij de profs op zijn naam schreef.

De lijst is lang, maar de Stadsprijs Geraardsbergen krijgt er wel een vooraanstaande plaats op. Ferdi won de wedstrijd liefst zeven maal (1977-’78-’80-’83-’84-’85-’86), een absoluut record. Voor organisator Sportverbond Geraardsbergen reden genoeg om zijn recordhouder nog eens aan de start te brengen. Ferdi zal de 92ste editie van de ‘oudste kermiskoers van het land’ opgang schieten en wie weet mag hij 168 km later zijn zoon Tom op het erepodium huldigen. Tom koerst als zijn vader, gedreven en vol overgave. Zijn koersijver viel ook profteam Landbouwkrediet-Colnago op, dat hem als stagiair inlijfde.
“De Stadsprijs winnen was niet zo vanzelfsprekend. Het is een mooie maar vrij lastige koers, waarin steeds hard wordt geknokt voor de bloemen. Om in Geraardsbergen te winnen moet je goede benen hebben. 17 maal over de Markt naar de Guilleminlaan en de doortocht in Goeferdinge met de hellende Elzenstraat maken van de Stadsprijs een taaie koers, met een gedroomd parcours voor aanvallers,” spreekt Ferdi uit ervaring.
Winnen in Geraardsbergen is nooit simpel, weet VDH. De Stadsprijs wil iedereen graag winnen, ook toppers als Eddy Merckx, Michel Pollentier, Allan Peiper, Edwig Van Hooydonck, Andre Tchmil en recenter Robbie McEwen (2005) . “Ooit zat ik mee voorop in een kopgroep van vijf. Daarbij kleppers als Michel Pollentier, de Zwitser Eric Loder, Marc Demeyer en Freddy Maertens

 
Tags

Verder lezen

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background