24 aug 2016

Voorbeschouwing 99ste Stadsprijs Geraardsbergen

De Stadsprijs van Geraardsbergen is met zijn 99 edities de oudste kermiskoers van het land. Organisator Sportverbond Geraardsbergen stuurt op woensdag 31 augustus alweer een sterk gestoffeerd peloton de weg op.

De Stadsprijs van Geraardsbergen is met zijn 99 edities de oudste kermiskoers van het land. Organisator Sportverbond Geraardsbergen stuurt op woensdag 31 augustus alweer een sterk gestoffeerd peloton de weg op.
Dat de kermiskoersen voor profs onder druk staan is een oud zeer. Ook bij het Sportverbond kunnen ze er van meespreken. Voorzitter Geert Pieraert: “Door de mondialisering van het wielrennen hebben teams vandaag veel meer keuze om hun wedstrijden uit te kiezen dan dat vroeger het geval was, toen profs nog reden om den brode en om te winnen. Vandaag opteren teams vaak voor buitenlandse wedstrijden en kleine ronden, waar de budgetten hoger liggen en er UCI-punten te rapen vallen. Er zijn tevens veel minder Belgische profrenners dan vroeger, waardoor de spoeling helaas nog dunner wordt.”
De concurrentie op de internationale wielerkalender is groter dan ooit, en dat maakt het voor lokale organisatoren extra moeilijk om overeind te blijven. Zeker als nationale teams en profrenners de rug draaien naar het kermiscircuit, dat ze ooit broodnodig hadden en het wielrennen in België mee groot maakte.
Bij het Sportverbond zien ze desondanks toch ook nog lichtpunten. Geert Pieraert: “De Stadsprijs van Geraardsbergen is op zijn gezegende leeftijd nog steeds een grote publiekstrekker tijdens de kermisweek, en dat werkt motiverend om er mee door te gaan. Tradities zijn er om in leven te houden. Dat het stadsbestuur van Geraardsbergen en een schare trouwe sponsors de Stadsprijs genegen blijven, is een andere motivatie om de oudste kermiskoers in het zadel te houden.
Op woensdag 31 augustus verwacht het Sportverbond een goed gestoffeerd peloton met naar goede traditie een sterke delegatie van Wanty-Groupe Gobert met o.m. streekrenners Frederik Backaert en Jerome Baugnies. Sportbestuurder Hilaire Vanderschueren maakt er telkens weer een erezaak van om in Geraardsbergen sterk uit te pakken.
Er worden teams uit binnen- en buitenland verwacht, maar de blikvanger wordt toch Trek-renner Jasper Stuyven. Jasper pakte in de voorbije Tour even de bolletjestrui, en won eerder dit jaar ook Kuurne-Brussel-Kuurne. Verder toonde hij zich in de grote koersen als meester-helper van Fabian Cancellara. Jasper Stuyven komt naar de Stadsprijs met ambitie. Hij zou in ieder geval mooi staan op het palmares.
Koersdirecteur Ferdi Van den Haute moet spijtig genoeg forfait geven wegens gezondheidsreden. Oud-winnaar Tony Bracke zal hem vervangen.
Ook UCI-commissaris Guy Dobbelaere, die enkele dagen geleden nog optrad als voorzitter van de jury tijdens de Olympische Spelen in Rio, is van de partij.
Inschrijven kan van 12 uur tot 13u30 in zaal Blue Barry (Liberale Kring) aan de Markt 47. 
De renners krijgen 161 kilometer te verwerken, verdeeld over 14 ronden. Om 14 uur zal de populaire Familieacteur Jef De Smedt (Jan Van den Bossche) het startschot geven op de Markt. De Stadsprijs trekt dan via de Markt naar de Guilleminlaan, Verhaegenlaan, Lessensestraat, Groteweg, Hogeweg, Zarlardingestraat, Kanakkendries, Watermolenstraat, Moutstraat, om dan via de Oudenaardsestraat, Grotestraat en Brugstraat terug de Markt te bereiken.
De aankomst is voorzien omstreeks 17u45 en dan weten we meteen wie de opvolger wordt van Bjorn Leukemans en zijn naam kan bijschrijven op het rijk gevulde palmares.
Voor info over de wedstrijd kan je terecht op www.stadsprijsgeraardsbergen.be

 
Tags

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background