20 nov 2007

Peter te sterk voor Raymond Ceulemans

Vorig weekend werden opnieuw enkele partijen afgewerkt in het nationaal rankingtornooi driebanden dat georganiseerd wordt door KBC Ons Huis uit Geraardsbergen.

De meeste aandacht ging natuurlijk uit naar het optreden van de legendarische grootmeester Raymond Ceulemans. Ceulemans, die deze zomer 70 jaar geworden is, heeft een indrukwekkend palmares van meer dan 100 internationale titels. Gedurende de jaren 60, 70 en 80 domineerde hij de biljartwereld als geen ander. Sinds de jaren 90 kreeg Ceulemans heel wat meer tegenstand, maar toch slaagde hij er in 2002 nog in om de wereldtitel in het driebanden te behalen. In de Nederlandse interclubcompetitie maakt Ceulemans zelfs nog steeds deel uit van de kampioenenploeg Crystal Kelly.

Vorige zaterdag kwam Raymond Ceulemans naar Geraardsbergen om er deel te nemen aan het rankingtornooi driebanden. Heel wat supporters en bewonderaars kwamen naar het lokaal van KBC Ons Huis afgezakt om de grootmeester aan het werk te zien. In de eerste ronde moest Ceulemans het opnemen tegen Patrick Kestens van de Sint-Truidense BA. En Ceulemans haalde het met 40-31 in 37 beurten. In de tweede ronde moest hij het opnemen tegen zijn kleinzoon Peter, die in de eerste ronde de verrassing uit de voorronde, de jonge Hans Van De Paer van BC Biljartexpress Turnhout, gemakkelijk met 40-27 aan de kant had gezet. Kleinzoon Peter ging er tegen bompa Raymond echter als een speer van door en leidde na 10 beurten al met 22-6. Bompa Raymond kwam wel nog wat beter in de partij, maar bedreigen kon hij zijn kleinzoon Peter niet meer. Peter Ceulemans versloeg Raymond Ceulemans met 40-29 in 26 beurten en gaat door naar de 1/8ste finales.

Op de andere tafel kwam een lid van KBC Ons Huis aan de bak. Aalstenaar Peter De Backer trof in de eerste ronde Ivan Stitschinsky. En De Backer had het niet gemakkelijk want na 13 beurten stond hij met 9-17 in het krijt. Toen kwam de machine echter op dreef en De Backer maakte via series van 5-11-5-5 en 4 maar liefst 30 punten in 5 beurten. De Backer won uiteindelijk met 40-18 in 20 beurten. In de tweede ronde moest De Backer het opnemen tegen Koen Ceulemans. Vader van Peter en zoon van Raymond. Koen Ceulemans had in de eerste ronde nl. Dirk Delarue van BC Gouden Martinus uit Gent met 40-25 aan de kant gezet. In de tweede ronde ging De Backer echter voort op zijn elan van zijn eerste partij. Na 14 beurten had De Backer al 28 punten, maar Koen Ceulemans zat toen ook al aan 21. Uiteindelijk won De Backer met 40-28 in 25 beurten.

De avond voordien hadden ook Alain Clabots van RBC Dsionais en Henk Blauwblomme van de K. Kortrijkse zich al weten te plaatsen voor de 1/8ste finales. Clabots won in de eerste ronde gemakkelijk met 40-28 van Eddy Willems Sr. van KBC De Goeie Queue Zoersel om daarna Freddy Verelst, clubgenoot van Eddy Willems, met 40-30 in 30 beurten aan de kant te schuiven. Verelst had in de eerste ronde verrassend gewezen Europees junioreskampioen Frédéric Mottet van RBC Sprimont uitgeschakeld. 40-38 in 32 beurten in het voordeel van Verelst.

Henk Blauwblomme won in de eerste met overtuigende 40-17 cijfers van Peter Bracke van BC ‘t Lammeken uit Mariakerke. Blauwblomme had daar slechts 28 beurten voor nodig. In de tweede ronde won Blauwblomme met 40-21 in 34 beurten van Dany Boutet van RBC Disonais. Boutet had in zijn eerste ronde Erik Hendrickx van BC Lugo Deurne met 40-37 weten te verslaan.

Er werd ook nog een voorrondepoule afgewerkt en daarin toonde Dirk Claesen van BC De Maan Schelle zich met 30-14 en 30-16 de beter van Michel Sterckval van BC Hallensia.

Dit weekend wordt het opnieuw een drukke periode voor KBC Ons Huis want er worden liefst 7 poules gespeeld van de 1/16de finales. Vandaag vrijdag 23 november is het de beurt aan Eddy Merckx om zijn opwachting te maken. Merckx, spelend voor BC De Maan uit Schelle, neemt het in de eerste ronde op tegen clubgenoot Luc de Groof. In de andere partij van deze poule neemt Rudy De Laet van BC Op De Meir Emblem het op tegen Marco Janssen van BC Deurne.

In de andere poule van vanavond neemt Ronny Daniels van KBC Zanzibar Leuven het op tegen Jurgen Peeters van KBC De Goeie Queue uit Zoersel. De andere wedstrijd in deze poule gaat tussen Michel Van Camp van KBC De Goeie Queue en Marc Celen van BC Mister 100 Lier.

Op zaterdag 24 november worden opnieuw twee poules afgewerkt. In de ene poule neemt Kurt Ceulemans van BC Mister 100 Lier het in zijn eerste ronde op tegen Dirk Claesen van BC De Maan Schelle. In de andere wedstrijd staan Freddy Staelens van de K. Brugse BC en Eddy Willems Jr. van KBC De Goeie Queue tegenover mekaar. De winnaars van deze twee wedstrijden spelen tegen mekaar voor een plaats in de 1/8ste finales. In de andere poule op zaterdag neemt Marc Janssen van BC Lugo Deurne het op tegen Roger Roefs van KBC De Goeie Queue Zoersel en speelt Mark Alleman van BC De Witte Molen Sint-Niklaas tegen Patrik Mintjens van KBC De Goeie Queue. Ook hier nemen beide winnaars het daarna tegen mekaar op voor een plaats in de 1/8ste finales.

Zondag 25 november spelen dan Jozef Gijsels van BC Deurne tegen Laurent Paprzycki van Ac. Sud Charleroi en Pascal Van Brabandt van de K. Kortrijkse BC tegen Eric De Busser van BC Polygoon Brasschaat. Beide winnaars komen ook hier tegen mekaar uit in de tweede ronde. De andere poule op zondag brengt Jimmy Mues van KBC Zanzibar Leuven tegenover Koen Van Camp van BC Lugo Deurne en Marc Donvil van de Sint-Truidense BA tegenover Bart Ceulemans van BC Mister 100 Lier.

Frédéric Caudron, de beste Belg op de wereldranglijst en in september verkozen tot speler van het seizoen 2006-2007, komt op dinsdag 26 november naar Geraardsbergen. Caudron neemt het in de eerste ronde op tegen Andy Prieus van BC Gouden Martinus Gent. Bij verwachte winst komt Caudron in de tweede ronde uit tegen Marc Roofthooft van BC Mister 100 Lier of Christophe Wyn van RBC Disonais.

Op vrijdag 30 november staan de laatste twee poules van de eerste ronde op het programma met Eddy Leppens en Francis Forton als hoogst geplaatste spelers. Op donderdag 06 en vrijdag 07 december worden de 1/8ste en kwartfinales van het rankingtornooi afgewerkt.

Wie het tornooi wil komen volgen en zo de (inter)nationale toppers eens van dichtbij aan het werk te zien, kan terecht in de zaal van café De Cerkel, Markt 47 in Geraardsbergen. De ingang is gratis.

 

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background