26 sep 2016

Noorse kampioen Edvald Boasson Hagen wint in Geraardsbergen

De Noorse kampioen Edvald Boasson Hagen heeft in Geraardsbergen de zware slotetappe van de Eneco Tour gewonnen.

De Noorse kampioen Edvald Boasson Hagen heeft in Geraardsbergen de zware slotetappe van de Eneco Tour gewonnen.
Het was al een tijdje voorspeld dat de slotrit tussen Bornem en Geraardsbergen beslissend zou zijn voor het eindklassement van de Eneco Tour. In de laatste 105 kilometer moesten de renners liefst 16 hellingen overwinnen. Rohan Dennis begon nog als leider aan de rit, maar de vraag was of hij zou kunnen stand houden.


Reeds na 67 kilometer trokken negen renners in de aanval. Tim Wellens, winnaar van de twee vorige edities, was ongetwijfeld de belangrijkste man bij de vluchters. Verder was de kopgroep samengesteld uit Winner Anacona, Roy Curvers, Lars-Petter Nordhaug, Marc Sarreau, Brian Van Goethem, Simone Antonini, Carlos Verona en Ruslan Tleubayev. Zij behaalden een maximale voorsprong van 2’30”.
Met de Hurdumont als eerste helling werd het peloton op sleeptouw genomen door de mannen van Tinkoff en BMC, wat het verschil reduceerde tot 1’. Vooraan ging het niet snel genoeg voor de Columbiaan Winner Anacona. Enkel Roy Curvers en Tim Wellens konden de aanval beantwoorden.
In de finale moesten de renners nog drie lussen afleggen van 25 kilometer met telkens de beklimmingen van de Denderoordstraat, de Muur, de Bosberg en de Onkerzelestraat. De felle wind en serieuze regenbuien maakten het allemaal nog veel zwaarder.
Met nog 50 kilometer te gaan schudde Tim Wellens zijn medevluchters af bij de beklimming van de Muur. Achter hem ontstond een achtervolgend groepje waar het initiatief vooral genomen werd door Tony Martin, Zdenek Stybar en Niki Terpstra van Etixx-Quick Step. De gladde wegen eisten echter hun tol. Leider Rohan Dennis kwam ten val en verloor hierdoor zijn kansen op eindwinst. Ook Lars Boom ging tegen de vlakte. En ook Greg Van Avermaet werd gehinderd door een valpartij.
Op 46 kilometer van de finish werd de zeer bedrijvige Tim Wellens bijgehaald.

De volgende aanvaller zou Bob Jungels worden, de kampioen van Luxemburg. Hij kreeg het gezelschap van de Noorse kampioen Edvald Boasson Hagen, de Duitse kampioen André Greipel, Niki Terpstra, Oliver Naesen, Boy Van Poppel, Alexey Lutsenko, Jasha Sutterlin, Christopher Juul-Jensen. André Greipel en Boy Van Poppel zoden nog letterlijk wegvallen bij de leiders.
Bij de laatste beklimming van de Muur trokken Niki Terpstra en Oliver Naesen samen door. Achter hen viel alles uit elkaar, en kon enkel Edvald Boasson Hagen zijn wagonnetje nog aanpikken. Even later kwamen ook Bob Jungels en Jasha Sutterlin nog aansluiten.
Op de Denderoordstraat trok Oliver Naesen nog eens alle registers open. Enkel Niki Terpstra en Edvald Boasson Hagen gingen mee.

In de spurt op de kasseien van de Vesten haalde Boasson Hagen het gemakkelijk voor Niki Terpstra en Oliver Naesen.

In de strijd om de vierde plaats haalde Tom Dumoulin het voor Olympisch kampioen Greg Van Avermaet. Wereldkampioen Peter Sagan werd zesde.


Eindstand Eneco Tour 2016: 1. Niki Terpstra; 2. Oliver Naesen op 31”; 3. Peter Sagan op 1’; 4. Greg Van Avermaet op 1’02”; 5. Jos Van Emden op 1’03”; 6. Wilco Kelderman op 1’11”; 7. Zdenek Stybar op 1’15”; 8. Jon Izaguirre Insausti op 1’19”; 9. Tom Dumoulin op 1’22”; 10. Bob Jungels op 1’31”.


Peter Sagan wint het puntenklassement

en Bert Van Lerberghe won de trui van het strijdlustklassement.
Niettegenstaande het slechte weer werd het voor de Oudenbergstad terug een wielerhoogdag. En waarschijnlijk komt er een vervolg, want we vernamen uit goede bronnen dat er een nieuwe overeenkomst van vijf jaar zou zijn tussen de organisatoren en de stad Geraardsbergen.

 
Tags

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background