18 mei 2023

Muurclassic volgt oudste kermiskoers van ‘t land op

Geraardsbergen is niet alleen de stad van het ouste Manneken-Pis, mattentaarten en Krakelingen, het is ook een echte wielerstad.

Het fenomeen van de kermiskoersen ontstonf in de schaduw van de Sint-Bartholomeuskerk op de Markt van Geraardsbergen, en zou 104 jaar lang een eigen Stadsprijs voor wielerprofs voortbrengen.

Tegen de flank van de Oudenberg zorgde ondertussen de Muur voor epische wielertaferelen.

Geraardsbergen boetseerde uit de twee wielerbegrippen een nieuw uithangbord: de Muurclassic.

Een nieuwe werkgroep nam de uitdaging aan en liet de Stadsprijs evolueren naar een UCI 1.2-wedstrijd. Hiermee werd een eerste stap gezet in het opwaarderen van de wedstrijd, want de ambitie is er om op korte termijn verder te groeien naar het UCI 1.1-niveau.

Dat Geraardsbergen de kaart trekt van het wielrennen lag voor de hand. Koers is thuis op en rond de Oudenberg en de Muur heeft fans over de hele wielerwereld. De kapel van de Oudenberg is samen met de Muur een iconisch beeld geworden in tal van reportages in de media. Een beter uithangbord voor “Geraardsbergen wielerstad” is er niet.

Het is met deze solide ingrediënten dat de Muurclassic werd gekneed. De UCI kon het nieuwe project waarderen en zette de Muurclassic op de wielerkalender. Op woensdag 30 augustus 2023 wordt de eerste editie gereden. De wedstrijd krijgt een nieuw en uitgebreider parcours, maar de Muurclassic blijft trouw aan de kermisweek en de passages door het stadscentrum en de Markt.

Een nieuwe koers betekent ook een een nieuw parcours. Waar de Stadsprijs lokale ronden en 165 kilometer afwerkte, doet de Muurclassic er een schep bovenop met 6 ronden van 30 kilometer die de renners ook buiten de stadsgrenzen brengt.

Eén ding blijft alvast overeind: de koers van Geraardsbergen blijft zijn reputatie van zware wedstrijd trouw. Wie straks op de top van de Vesten wint, zal een stevige finisher zijn. Onderweg krijgt het peloton 24 hellingen voorgeschoteld, met 3 keer de Muur en Kapelmuur, 3x de Oude Steenweg, 6x de Parikeberg en de Plankkouter in Everbeek, en 6x de pittige Denderoordstraat. Samen goed voor 180 kilometer en 2000 hoogtemeters.

Met de Muurclassic is een nieuwe klassieker geboren die Geraardsbergen nog steviger op de wielerkaart brengt. De aankomstzone boven de Vesten wordt door wielercommentatoren omschreven als één van de mooiste aankomsten.

Voor de ploegenvoorstelling, een nieuw element vanaf dit jaar, wordt afspraak gegeven op de Markt. De Muurclassic lanceert nog een opmerkelijke primeur want de wedstrijd kan voortaan gevolgd worden op TV, daarvoor wordt samengewerkt met Proximus.

 

Verder lezen

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background