25 jun 2021

Lotte Kopecky wint Lotto Belgium Tour

Op vrijdagnamiddag werd de slotetappe van de Lotto Belgium traditioneel in Geraardsbergen gereden.

De Nederlandse Leonora Wiebes mocht als leidster in het klassement van start gaan in de rode leiderstrui. Het beloofde een spannende koninginnerit te worden, want Lotte Kopecky stond slechts op 2 seconden, en Ellen Van Dijk op 9 seconden.

Met twee beklimmingen van de Denderoordstraat en vier beklimmingen van de Bosberg en de Muur, en een unieke finish op de top van de Kapelmuur kregen de rensters een serieuze opdracht voorgeschoteld.

In de eerste grote ronde vormde zich een kopgroep van vier met o.m. de Fran├žaise Valentine Fortin. Na de eerste beklimming van de Muur vormde zich een kopgroep van tien met de favorieten: Lorena Wiebes, Lotte Kopecky, Ellen Van Dijk, Jolien D’Hoore, Shari Bossuyt, Natalie Van Gogh, Ingvild Gaskjenn, Trixi Worrack, Catalina Soto Campos en Valentine Fortin.

Vooraan trok Trixi Worrack alleen in de aanval. Ze sloeg een gat van 30 seconden, maar kreeg toch nog het gezelschap van Janneke Ensing en Catalina Soto Campos. Even later kwamen ook Jolien D’Hoore, Valentine Fortin en Anne Dorthe Ysland aansluiten. Het zestal sloeg een kloof van 55 seconden.

In het peloton kwam er reactie van Ellen Van Dijk en Lotte Kopecky, die tot op 25 seconden naderden.

Bij de leiders lieten Jolien D’Hoore, Janneke Ensing en Anne Dorthe Ysland hun metgezellen in de steek, maar enkele kilometers verder kwamen ook Lotte Kopecky en Ellen Van Dijk vooraan aansluiten. Het peloton met rode trui draagster Leonora Wiebes volgde dan op 44 seconden.

Bij het ingaan van de slotronde bleven Ellen Van Dijk, Lotte Kopecky en Janneke Ensing vooraan over. De Wit-Russische Alena Amialiusik (die de etappe in Galmaarden won) kwam zich ook in de debatten mengen en volgde op 19 seconden. De groep met Leonora Wiebes keek op naar een achterstand van 27 seconden.

Met nog 7 kilometer te rijden werden de drie vluchters gegrepen en kwam een groep van ongeveer 25 rensters samen. De beslissing zou dus in de slotklim naar de Kapel van de Oudenberg vallen. Terwijl Ellen Van Dijk en Lotte Kopecky op de Vesten het tempo opdreven, kwam Leonora Wiebes ten val en verspeelde hierdoor haar kansen op eindwinst.

Belgisch kampioene Lotte Kopecky nam op het steilste stuk van de Muur enkele meters voorsprong. Op de top had ze 7 seconden voorsprong op Yara Kastelijn en Ellen Van Dijk. Annemarie Worst en Shari Bossuyt finishten 14 seconden later. Leonora Wiebes werd uiteindelijk nog twaalfde op 28 seconden.

Lotte Kopecky schrijft het eindklassement op haar naam met 20 seconden bonus op de sterke Nederlandse Ellen Van Dijk, en 36 seconden op de jonge Nederlandse Leonora Wiebes. Lotte Kopecky is eveneens laureaat in het puntenklassenent. Ellen Van Dijk wint de bollentrui van het bergklassement, en Leonora Wiebes is de beste in het jongerenklassement.

 

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background