6 mrt 2010

Liefhebbers brengen duiven aan de man

Zaterdag hield de duivenvereniging “de Verenigde Boeren” uit Smeerebbe-Vloerzegem haar zevende openbare duivenverkoop.

Vanaf 8 uur ‘s ochtends was er een gezellige drukte in zaal Die Krone in Idegem. Standhouders trachten een goed plaatsje te versieren op de verkooptafels en hoopten zo snel mogelijk hun duifjes aan de man te kunnen brengen.

Lokaalhouder Hendrik Vancrombrugghe: “Dit is een jaarlijks traditie die het bestuur in ere wil houden. Alle duivenmelkers komen na een lange winter voor een eerste maal terug samen en vertellen hier over hun kweek en hoever het reeds staat met de conditie van hun vliegduiven. Velen hopen hier ook nog een goeie vliegduif op de kop te kunnen tikken. Met het mooie zonnige weer zullen vanaf volgende week  er al veel duiven opgeleerd worden, dit zijn oefenvluchtjes van een kleine 20 kilometer voor de start van het seizoen.”

Vele duivenmelkers uit het Geraardsbergse konden er hun beste jonge piepers aan de man brengen. Duifjes van ongeveer een kleine maand oud worden heel snel volwassen en zullen vanaf begin juni al meer dan 150 kilometer kunnen vliegen, en zelfs een tweetal maand later ingezet kunnen worden op de nationale vluchten uit Bourges +/- 425 km, Argenton en La Souteraine. Wedstrijden van meer dan 500 km.
Een ideale plaats om aan een gunstprijs een duifje aan te schaffen was het voor vele liefhebbers. De beestjes gingen dan ook van hand tot hand en werden gekeurd op de keel, het oog, spieren, vorm en vleugel van de duif.

De kopers konden er echt zaken doen en hoopten allen op een goudklompje van een jonge duif te kunnen aanschaffen.
En voor de verkopers bracht hun waar ook nog een centje op, want het nieuwe duivenseizoen staat terug voor de deur.
Vanaf half maart starten de vluchten uit Quiévrain. Met Pasen vliegen de duiven zelfs al vanuit Noyon. Het seizoen eindigt in Frankrijk eind september.

 

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background