7 sep 2018

Kampioenen aan het feest in slotetappe Belgium Lotto Tour

Wielerstad Geraardsbergen was voor de zevende maal het decor voor de slotetappe van de Lotto Belgium Tour

Wielerstad Geraardsbergen was voor de zevende maal het decor voor de slotetappe van de Lotto Belgium Tour. Door de in de wielerkalender kort op elkaar volgende Boels Ladies Tour in Nederland en de Lotto Belgium Tour moest deze laatste toch wat aan kwaliteit inboeten. De grote namen uit de vorige edities zoals Marianne Vos, Anna Van Der Breggen, Annemiek Van Vleuten, Ellen Van Dijk, Jolien D’Hoore, Sofie De Vuyst, Elisa Longo Borghini waren niet present. Toch kwamen er nog heel wat nationale kampioenen aan de start, met o.m. ook de Belgische kampioene Annelies Dom. Met 110 rensters begonnen ze nog aan de slotetappe in Geraardsbergen. Na de proloog in Nieuwpoort en de ritten in Moorslede en Herselt stonden nog liefst 75 rensters binnen de minuut in de algemene klassering. Het was vooral uitkijken naar Lotte Kopecky, die van start ging als leidster in de klassering, en de Nederlandse Anouska Koster die vorig jaar de slotrit en het eindklassement won. Met een grote ronde en drie plaatselijke ronden met telkens de beklimmingen van de Muur, de Onkerzelestraat en de Edingsesteenweg stond het alvast dat ook deze keer de rit in de Oudenbergstad beslissend zou zijn.

Uitgezonderd enkele kleine schermutselingen met o.m. Steffy Van Den Haute, Marieke Van Witzenburg, Winanda Spoor, Celine Van Houtijm en Fien Delbaere bleef het windstil in het peloton.

Bij de eerste passage op de Vesten kregen we een bijna voltallige groep die de lastige laatste 45 kilometer moesten aanvatten. De Nederlanders Jeanne Korevaar en Anouska Koster, de Française Aude Biannic, de Zweedse Emilia Fahlin en Lotte Kopecky zaten wel reeds vooraan in de groep. Na de eerste passage op de Muur noteerden we een aanvalspoging van Julie Van De Velde, Gudrun Stock en Danielle Rowe. Onder het impuls van o.m. Valerie Demey en Alicia Gonzales Blanco werden de drie vluchters echter vlug ingerekend. Ook bij de tweede passage op de Vesten bleef het peloton nog verrassend bij elkaar, maar met nog steeds de favorieten in de eerste rijen. De Franse kampioene Aude Biannic, Julie Van De Velde en Paulien Rooijakkers waagden nog hun kans, maar ook zonder succes. Het was pas na de derde beklimming van de Muur dat de Française Aude Biannic en de jonge Duitse kampioene Liane Lippert konden ontsnappen. Lotte Kopecky, Anouska Koster, Emilia Fahlin, Alison Jackson en Malgorzata Jasinska probeerden te reageren maar werden al vlug op een achterstand van 35″ geplaatst.

In de slotkilometer kon Lianne Lippert nog solo aan de haal gaan.

De Franse kampioene moest zich tevreden stellen met de tweede plaats,

en de Zweedse kampioene Emilia Fahlin won de spurt voor de derde plaats. De Duitse kampioene is tevens laureate in het eindklassement.

Rituitslag: 1. Lippert Liane (Dui); 2. Aude Biannic (Fr) op 10″; 3. Fahlin Emilia (Zwe) op 37″; 4. Jackson Alison (Can) op 39″; 5.Kopecky Lotte; 6. Koster Anouska (Ned); 7. Hannes Kaat op 44″; 8. Jasinska Malgorzata (Pol); 9. Rijkes Sarah (Oost) op 48″; 10. Jeuland-Tranchant Pascale (Fr) op 51″.

Eindrangschikking: 1. Lippert Liane (Dui); 2. Biannic Aude (Fr) op 9″; 3. Kopecky Lotte op 33″; 4. Fahlin Emilia (Zwe) op 37″; 5. Koster Anouska (Ned) op 46″; 6. Jackson Alison (Can) op 47″; 7. Markus Riejanne (Ned) op 1’01”; 8. Jasinska Malgorzata (Pol) op 1’04”; 9. Leth Julie (Den) op 1’10”; 10. Hannes Kaat op 1’13”.

Puntenklassement: 1 Kopecky Lotte 89; 2. Fahlin Emilia (Zwe) 87; 3. Koster Anouska (Ned) 75.

Kelly Van Den Steen wint het bergklassement. 

 
Tags

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background