17 apr 2006

Greg Van Avermaet wint Zellik-Galmaarden

Op Paaszondag organiseerde wielerclub Galmaarden Sportief de 24ste editie van Zellik – Galmaarden. Reeds voor de dertiende keer is deze wielerwedstrijd uitgeroepen tot klassieker. En terecht, want zeg nu eens eerlijk, een selectief parcours met daarin de Muur en Kapelmuur, 2x de Onkerzelestraat, 5x Bosberg en 5x Congoberg, is niet voor watjes.

Om 13 uur werden in Zellik liefst 184 renners, verdeeld over 32 ploegen, de weg opgestuurd voor een tocht van 171 kilometer doorheen het Pajottenland en de Denderstreek. Onder hen ook ploegen uit Nederland, Letland, USA, Zweden en Noorwegen.
Het peloton bleef lang bij elkaar en het was wachten tot kilometer 54, bij de eerste beklimming van de Bosberg, alvorens de eerste renners moesten afhaken. Het was een langgerekt en verbrokkeld peloton die de top bereikte, aangevoerd door Thomas Ongana. In de aanloop naar de Congoberg noteerden we een eerste ontsnappingspoging. Kevin Maene en de Let Lasis Normunds fietsten een voorsprong van 20 seconden bij elkaar, maar werden op de Plaats van Tollembeek terug bijgehaald. Na 68 kilometer wedstrijd trokken 15 renners in de aanval, maar ook zij kregen geen vrijgeleide. Met een gesloten peloton reden we richting Geraardsbergen voor de beklimming van de Muur en Kapelmuur. Op de top hadden Gianni Meersman, Dries Devenyns, Zakaria El Darabna en Kevin Van Lierde een tiental meter voorsprong op een langgerekt peloton. Zakaria El Darabna ging nog even alleen door, maar werd in de afdaling terug bijgehaald door de groep. Bij de tweede beklimming van de Onkerzelestraat demarreerden Kurt Dirkx en Geert Steurs. Zij bouwden een voorsprong op van 30 seconden. Tien kilometer verder, tijdens de beklimming van de Congoberg, kwamen Jorgen Vercammen en Greg Van Avermaet vooraan aansluiten. In het peloton werd even getwijfeld, en het viertal kon tot 1’06 uitlopen. Tijdens de beklimmingen was het vooral Geert Steurs die het tempo aangaf. In de achtergrond kwam uiteindelijk reactie van een tiental renners met o.a. Bert MariĆ«n, Bart Veyt, Sven Henrion, Kristof Taillieu, de Let Lasis Normunds, en Stijn Ennekens, de winnaar van vorig jaar. Een zestal onder commando van de Beveren 2000-renners Dries Devenijns, Nicolas Maes en Gianni Meersman konden even later het gat nog toe rijden. Tijdens de vierde beklimming van de Bosberg kon Jorgen Vercammen het tempo van de vluchters niet meer aan. Bij de achtervolgende groep gingen Kenny Van Braekel, Kristof Taillieu en Dries Devenijns in de tegenaanval, en aan de Congoberg naderden ze tot op een twintigtal seconden van de leiders.

Bij het ingaan van de laatste plaatselijke ronde, met nog 23 kilometer te rijden beloofde het nog een spannende finale te worden. Het drietal Kurt Dirkx, Geert Steurs en Greg Van Avermaet hield nog een bonus van 12 seconden over op de drie achtervolgers. Een groep van 17 renners, waaronder Stijn Ennekens, volgde op 40 seconden. Het peloton had een achterstand van 1’15. Op een twintigtal kilometers van de aankomst vormde zich een kopgroep van zes renners, maar wat voor onwaarschijnlijk werd gehouden na zo ‘n zware koers gebeurde nog. Aan de voet van de Bosberg kregen we een algemene hergroepering. Op de kasseien van de Bosberg vormde zich een nieuwe kopgroep van 9 renners : Kurt Dirkx, Adam Gawlik, Jeroen Nietvelt, Kevin Van Lierde, Klaas Sys, Dries Devenijns, Nicolas Maes, Gianni Meersman en Greg Van Avermaet. De vluchters bleven uit de greep van het peloton, en konden met een kleine voorsprong spurten voor de ereplaatsen. Greg Van Avermaet was de snelste, en haalde het voor Gianni Meersman en Kevin Van Lierde.
De bergprijs werd gewonnen door Geert Steurs, voor Greg Van Avermaet en Kurt Dirkx.

De organisatoren van Galmaarden Sportief waren heel tevreden met het verloop van de wedstrijd, en uiteraard ook met het grote aantal toeschouwers. Vijf jaar na Tom Boonen staat terug een grote naam op het palmares van Zellik – Galmaarden, want dat we van Greg Van Avermaet in de toekomst nog zullen horen staat nu al vast. Naast Zellik – Galmaarden won hij eerder dit seizoen ook al de Kattenkoers in Ieper, de eerste wedstrijd van de Davitamon Topcompetitie.

 

Verder lezen

Vorige bericht

Gemo kampioen


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background