6 aug 2012

Eneco Tour wordt zondag beslist in Geraardsbergen

De Eneco Tour, een Pro Tour rittenwedstrijd door Nederland en België, krijgt zijn apotheose in de heuvelstreek van de Vlaamse Ardennen met aankomst in Geraardsbergen.

 

Op zondag 12 augustus rijden de renners van Maldegem naar Geraardsbergen. Onderweg krijgen de renners enkele kuitenbijters uit de Ronde van Vlaanderen voorgeschoteld.

De organisatoren krijgen de internationale wielertop aan de start. Dat deze Eneco Tour de comeback inluidt van Alberto Contador, was reeds bekend. Hij krijgt bij Team Saxo Bank – Tinkoff Bank o.m. het gezelschap van Nick Nuyens en Karsten Kroon. Afgaand op het sterke deelnemersveld zijn ook tal van andere World Tourploegen erop gebrand om een puike prestatie neer te zetten. Omega Pharma – Quick Step komt aan de start met o.m. Tom Boonen, Tony Martin, Niki Terpstra en Sylvain Chavanel. Thomas De Gendt, Lieuwe Westra en Kris Boeckmans zijn de speerpunten bij Vacansoleil – DCM. Bij Lotto – Belisol wordt het uitkijken naar Jurgen Roelandts en Jelle Vanendert. Voor BMC moeten o.m. Greg Van Avermaet, Phinney, Ballan, Quiziato en Burghardt de klus klaren. Maar ook Team Sky, Team Radioshack, Team Garmin, FDJ – Big Mat, Euskatel, Rabobank, AG2R, Green Edge Cycling Team, Lampre, Movistar, Team Katusha, Liquigas en Astana zijn van de partij. De wild cards werden toegekend aan Topsport Vlaanderen – Mercator, Accent Jobs – Willems Veranda’s en Argos Oil – Shimano.

De slotetappe gaat om 11u25 van start in Maldegem. Na een aanloop via Aalter, Deinze, Kruishoutem en Zwalm bereiken de renners de Leberg (80km-13u24). Met de Langendries (84km-13u29), de Valkenberg (93km-13u41), Tenbosse (99km-13u50), Eikenmolen (105km-13u56) krijgen de renners dan de ene beklimming na de andere onder de wielen geschoven. Op weg naar de Oudenbergstad kan ook de gemeente Lierde nog een graantje meepikken met een bonificatiespurt in de Geraardsbergsestraat (110km-14u05). Via de Oudenaardsestraat en het centrum van Geraardsbergen maken de renners een eerste passage aan de finishlijn op de Vesten, waarna ze een eerste keer de Muur beklimmen (115km-14u10). Enkele kilometers verder krijgt het deelnemersveld de voor velen onbekende, maar niet te onderschatten Denderoordberg (120km-14u17) te verwerken. Met een ommetje via Deux-Acren, Zarlardinge en Everbeek gaat het richting Flobecq waar men de Hurdumont (140km-14u45) moet beklimmen. Via Schorisse en Zegelsem bereiken de renners dan een tweede keer de heuvelstreek rond Brakel. De Leberg (152km-15u), Langendries (155km-15u05), Valkenberg (165km-15u17), Tenbosse (170km-15u25) en Eikenmolen (176km-15u32) vormen dan een nieuwe reeks op elkaar volgende kuitenbijters. Op weg naar Geraardsbergen kunnen de renners in de Deftingse Geraardsbergsestraat terug enkele bonificatieseconden sprokkelen 182km-15u41). Via de Oudenaardsestraat, Grotestraat, en de beklimming van de Brugstraat en de Markt komen de renners een tweede keer voorbij aan de finishlijn (186km-15u46), om dan onmiddellijk te beginnen aan de tweede beklimming van Muur en Kapelmuur. Vanaf de top begint men nog aan een plaatselijke ronde van ongeveer 28 kilometer. Via de Guilleminlaan en de Gaverstraat bereikt de rennerscaravan voor een tweede keer de beklimming van de Denderoordstraat (191km-15u54). Langs Deux-Acren en Zarlardinge gaat het parcours deze keer via de Watermolenstraat naar de Oudenaardsestraat, vanwaar we via de Astridlaan, Zonnebloemstraat, Weverijstraat, Denderstraat en Abdijstraat voor een derde keer beginnen aan de gevreesde Muur (209km-16u18). De top van de beklimming ligt op amper 5 kilometer van de finish. Na de afdaling van de Guilleminlaan bereiken de renners terug het stadscentrum. Via de Gasthuisstraat en Grotestraat, begint men langs de Brugstraat, Markt en Vesten aan de laatste beklimming richting aankomstlijn (214km-16u24).

We zijn alvast benieuwd wie deze etappe op zijn palmares kan plaatsen. En ook kijken we uit naar de opvolger van Edvald Boisson Hagen in deze achtste editie van de Eneco Tour.

In Geraardsbergen zijn ze alvast voorbereid op een stormloop van wielerfans die de apotheose van deze rittenwedstrijd willen meebeleven op de flanken van de Oudenberg. Nadat de organisatoren van de Ronde van Vlaanderen de Muur lieten links liggen, moet deze koninginnenrit een nieuwe wielerhoogdag worden voor de Geraardsbergenaars.

 

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background