11 sep 2015

Emma Johansson eindlaureate Lotto Belgium Tour

Na de ritten in Beloeil, Moorslede en Haaltert moest de slotetappe tussen Lierde en Geraardsbergen, over een afstand van 113 kilometer, voor spektakel zorgen.

De Zweedse Emma Johansson mocht in de leiderstrui aan de apotheose beginnen. Met twee beklimmingen van de Eikenmolenberg, twee keer de Muur en Kapelmuur en in de slotronde nog de klim van de Bosberg kregen de dames een loodzware opdracht voorgeschoteld.


Reeds in de prille aanvangsfase van de wedstrijd trokken vier meisjes in de aanval. Kelly Druyts, Nina Kessler, Janicke Gunvaldsen en Ilona Hoeksma kregen een maximale bonus van één minuut. Gunvaldsen moest vooraan echter afhaken door een valpartij.


Bij de eerste beklimming van de Muur voelden de drie leidsters echter de hete adem van Emma Johansson en Anna Van Der Breggen die een verbrokkeld peloton aanvoerden.
Voorbij de top van de Oudenberg kwam alles terug samen. Even later vormde zich een nieuwe kopgroep met Sofie De Vuyst, Floortje Mackaij, Carlee Taylor, Riejanne Markus, Sara Mustonen, Monika Brzezna en Dana Rozlapa. Zij behaalden een voorsprong van 35 seconden, maar werden na 63 kilometer wedstrijd terug tot de orde geroepen.
Tijdens de tweede beklimming van de Eikenmolenberg trok de Nederlandse Jip Van Den Bos in de aanval. Ze kreeg nog het gezelschap van Celine Van Severen en Jelena Eric. Ter hoogte van kilometer 90 had het drietal een voorsprong van 35 seconden, maar in de straten van Geraardsbergen werden ze teruggegrepen door de groep.


Tijdens de beklimming van de Vesten ging de Nederlandse Anna Van Der Breggen hard te keer, en met de Italiaanse kampioene Elena Cecchini, de Poolse Katarzyna Niewiadoma, gele trui Emma Johansson, de Nederlandse Amy Piters en de Deense kampioene Amalie Dideriksen vormde zich een selecte kopgroep. Op de Kapelmuur moesten Cecchini, Pieters en Dideriksen echter afhaken. Het drietal moest 26 seconden prijsgeven aan Van Der Breggen, Niewiadoma en Johansson. Het peloton dat op de Bosberg een achterstand van 1’35” liet optekenen, was meteen uitgeteld voor de prijzen. In een spannende finale slaagden de drie achtervolgers er toch nog in om terug vooraan te komen aansluiten.


Tijdens de slotklim op de Vesten was de Nederlandse Anna Van Der Breggen een maatje te sterk voor haar medevluchters. Ze won voor de tweede opeenvolgende maal de koninginnenrit in wielerstad Geraardsbergen.

De Deense kampioene Amalie Dideriksen en de Poolse Katarzyna Niewiadoma konden beslag leggen op de verdere ereplaatsen.


In het eindklassement mocht de Zweedse Emma Johansson het hoogste schavotje beklimmen. Amalie Dideriksen en Anna Van Der Breggen vervolledigen het podium.

Streekrenster Sofie De Vuyst kreeg de trui van de beste Belgische.

 
Tags

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background