16 mei 2010

De Heidezangers staken van wal

De leden van de Zandbergse “Heidezangers” genieten wekelijks van hun wedstrijd met hun botvinken in de buurt van hun lokaal “Tom Dooley”.

Het seizoen start begin april en eindigt eind augustus. Het afgelopen weekend werd een wedstrijd gehouden met meer dan 40 vinkenzetters. Elke wedstrijd begint steeds om 9 uur ‘s morgens en duurt een uur. Het is de bedoeling dat de botvink zoveel mogelijk suskewiet zingt. Alle deelnemers zitten netjes op een rij, starend naar een kooitje met stok en krijt in de hand.

Vinkenzettingen zijn een volkssport en gebaseerd op de simpele maar o zo mooie slotzang “suskewiet” van de botvink. Deze volkssport wordt door meer dan vijftienduizend liefhebbers beoefend in Vlaanderen, en dit vooral in Oost- en West- Vlaanderen. Ook in Geraardsbergen zijn verschillende clubs oa in Zandbergen en Schendelbeke.

“Eigenlijk waren vinkenzettingen een bevoorrechte sport van de adel in de zeventiende eeuw maar na de Franse revolutie werd dit voorrecht afgeschaft en kon de gewone man in de straat vogels houden en zo werd er een volkssport geboren”, zegt ” secretaris Hendrik Everaerdt.
“Vinkensport blijft een sociaal samenkomen van mensen van alle rang en stand. Mocht deze sport worden afgeschaft, dan zouden veel senioren in een sociaal isolement terechtkomen”, zegt Everaerdt. Hij vindt het wel jammer dat er maar weinig jonge mensen deelnemen aan de sport. Het duurt één à twee jaar om een wedstrijdvink op te leren en pas na vier à vijf jaar is ze op haar toppunt.


winnaar Urbain Leirens en bestuursleden Hendrik Everaerdt en Gino Schorreel

“Ook de weersomstandigheden spelen een rol. Deze morgen was het nog heel koud en daardoor raken de vinken moeilijk op dreef”, aldus Hendrik Everaerdt. Zaterdag won Urbain Leirens uit Herzele met 528 suskewieten. Urbain kreeg een beker en een naturaprijs. Rijk zal hij er niet van worden maar vinkensport wordt nog beoefend voor de eer.

 

 

Verder lezen

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background