24 jun 2021

Amialiusik wint in Galmaarden

In Galmaarden stond een pittige etappe op het programma in de Lotto Belgium Tour.

Na haar derde plaats in de proloog, en een tweede plaats gisteren in Brugge, mocht onze landgenote Jolien D’Hoore starten in de rode leiderstrui.

De rensters moesten in en rond Galmaarden een selectief parcours van 135,5 kilometer afleggen, met enkele kasseistroken en enkele klimmetjes.

Na 45 km trok de IsraĆ«lische Rotem Gafinovitz in de aanval. Ze behaalde een bonus van 25″, maar kreeg enkele kilometers verderop het gezelschap van de Belgische kampioene Lotte Kopecky, de Nederlandse Ellen Van Dijk en de Britse Alice Barnes.

Met nog 55 kilometer voor de boeg behaalden ze een voorsprong van 1 minuut. Rotem Gafinovitz kon na een tijdje het hoge tempo niet meer volgen. Even later reed Lotte Kopecky lek, en nog enkele kilometers verder werd ook Ellen Van Dijk het slachtoffer van materiaalpech. Alices Barnes, die ook al haar beste pijlen verschoten had, moest alleen verder.

Op 27 kilometer van de aankomst werd ook zij ingerekend door een jagend peloton. De Duitse Hannah Ludwig waagde nog haar kans, maar op 10 kilometer van de finish werd ze terug tot de orde geroepen. Alles viel dus te herbeginnen.

In de slotkilometers konden vijf rensters zich nog loswerken uit de groep: Lotte Kopecky, de Nederlanders Ellen Van Dijk en Lorena Wiebes, de Spaanse Lourdes Oyarbide, en de Wit-Russische Alena Amialiusik.

Na een aanvalspoging van Lorena Wiebes, kon de Wit-Russische Amialiusik haar medevluchters verschalken. Alena Amialiusik schreef de rit met een kleine voorsprong op haar naam. Leonora Wiebes won de spurt voor de tweede plaats voor Lotte Kopecky, Ellen Van Dijk en Lourdes Oyarbide.

Leonora Wiebes mag als nieuwe leidster de slotetappe in Geraardsbergen aanvatten. De aankomst van de koninginnerit ligt op de top van de Kapelmuur.

 

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background