12 aug 2012

Alessandro Ballan wint rit, Lars Boom eindwinnaar Eneco Tour

Met Marcel Kittel (2x), Theo Bos en Giacomo Nizzolo kwamen de spurters aan hun trekken in de eerste ritten van de Eneco Tour. In de klassering stonden de favorieten vrijdagavond slechts met luttele seconden verschil.

De beslissing zou dus in het slotweekend vallen. Leider Tom Boonen mocht aan de tijdrit in Ardooie beginnen met slechts 2 seconden bonus op zijn ploegmaat Sylvain Chavanel, 4 seconden op Lars Boom. Uiteraard was iedereen ook benieuwd naar de prestaties van Alberto Contador.

Na de zege met zijn team Orica – Greenedge in de ploegentijdrit, was het de Canadees Svein Tuft die de individuele tijdrit op zijn naam schreef. Hij reed 5” sneller dan Taylor Phinney, en 6” sneller als Lars Boom. Sylvain Chavanel eindigde als zesde en Alberto Contador werd zevende. Tom Boonen verloor een minuut en moest zijn leiderstrui afstaan aan Svein Tuft. Met de lastige etappe tussen Maldegem en Geraardsbergen voor de boeg, had Svein Tuft een voorsprong van 4” op Lars Boom. Sylvain Chavanel stond derde op 16”. Andere favorieten zoals Sebastian Langeveld, Niki Terpstra, Alberto Contador en Tom Boonen volgden binnen de minuut.

Met o.m. 2x de Leberg, 2x Langendries, 2x Valkenberg, 2x Ten Bosse, 2x Eikenmolen, 2x Denderoordberg en 3x de Muur kon men dus nog vuurwerk verwachten in de strijd om het eindklassement.

Met 155 renners namen ze nog de start in Maldegem. In het eerste wedstrijduur werden er liefst 44 kilometer afgelegd. Ondermeer Stijn Vandenbergh en Jelle Wallays trokken in de aanval, maar zonder resultaat.

In Zingem vormde zich uiteindelijk een kopgroep van 9 renners: Marcus Burghardt, Wouter Mol, Maarten Neyens, Pavel Brutt, Danilo Hondo, Pablo Urtasun, Gert Steegmans, Tosh Van der Sande en Linus Gerdemann. De leiders behaalden een maximale voorsprong van 2’40”.

Bij de eerste passage aan de aankomstlijn was het streekrenner Staf Scheirlinckx die het peloton op sleeptouw nam. Tom Boonen en Alberto Contador volgden op korte afstand. Op de beklimmingen van de Leberg, Langendries, Valkenberg en Ten Bosse waren het vooral de renners van Saxo Bank die de achterstand reduceerden tot 1 minuut. Net voor de Eikenmolen reden Tom Boonen en leider Svein Tuft echter lek, en moesten zij krachten verspelen om terug aan te sluiten in de groep der favorieten.

Net voorbij de tweede doortocht aan de finish werden de leiders bijgehaald. Bij de beklimming van de Muur trok Alberto Contador in de aanval? Marcus Burghardt, Greg Van Avermaet, Niki Terpstra, Daniel Oss, Jurgen Roelandts, Linus Gerdemann en Heinrich Haussler reageerden, maar even later kwam ook de rest van de groep aansluiten. In Deux-Acren ging Jan Bakelants aan de haal. Jurgen Roelants probeerde te reageren, maar zonder resultaat. Jan Bakelants kon een kloof slaan van 30 seconden, maar werd in het begin van de derde beklimming van de Muur terug ingerekend.

Het waren Marcus Burghardt en Greg Van Avermaet die de groep aanvoerden. Op de slotklim demarreerde Alessandro Ballan. Lars Boom reageerde en kwam in de afdaling van de Guilleminlaan terug aansluiten.

In de slotklim naar de Vesten, die eerder al eens gebruikt werd voor de aankomst van het provinciaal kampioenschap voor elite zonder contract, was Alessandro Ballan sneller dan Lars Boom. Zes seconden later won Francisco Ventoso de spurt voor de derde plaats, voor Nick Nuyens en Marco Marcato. 104 renners bereikten de aankomst.

Het eindklassement werd gewonnen door Lars Boom, voor Sylvain Chavanel, Niki Terpstra en Alberto Contador.

De Italiaan Giacomo Nizzolo won het puntenklassement, en Laurens De Vreese (inwoner van Geraardsbergen) won de trui van de strijdlust. Hij mocht zijn trofee in ontvangst nemen van zijn vriendin Femke De Spiegeleer.

Geraardsbergen beleefde alvast een sportieve wielerhoogdag, en heel wat wielerliefhebbers zochten de flanken van de Vesten en de Muur op. We kijken alvast uit naar de volgende edities van de Eneco Tour in de Oudenbergstad.

Op maandag 27 augustus zijn er ook nog de slotetappe van de Lotto Decca Tour voor dames, en op woensdag wordt de Geraardsbergse Stadsprijs gereden.

Rituitslag: 1. Alessandro Ballan (214,5km in 4u54’16”); 2. Lars Boom op 2”; 3. Francisco Ventoso op 6”; 4. Nick Nuyens; 5. Marco Marcato; 6. Diego Ulissi; 7. Tony Gallopin; 8. Alberto Contador; 9. Laurens De Vreese op 10”; 10. Niki Terpstra; 11. Giacomo Nizzolo; 12. Sylvain Chavanel; 13. Nicolas Castroviejo; 14. Greg Van Avermaet; 15. Jan Bakelants; 16. Ben Hermans op 16”; 17. Manuele Mori op 18”; 18. Michal Kwiatkowski; 19. Lastras Pablo op 22”; 20. Martin Elmiger op 25”.

Einduitslag: 1. Lars Boom (24u51’13”); 2. Sylvain Chavanel op 26”; 3. Niki Terpstra op 49”; 4. Alberto Contador op 55”; 5. Luke Durbridge; 6. Nicolas Castroviejo op 58”; 7. Svein Tuft op 1’; 8. Michal Kwiatkowski op 1’05”; 9. Sebastian Langeveld op 1’07”; 10. Jan Bakelants op 1’13”; 11. Tony Gallopin op 1’27”; 12. Nick Nuyens op 1’35”; 13. Ben Hermans op 1’36”; 14. Giacomo Nizzolo op 1’37”; 15. Christian Knees op 1’41”; 16. Taylor Phinney op 1’45”; 17. Tom Boonen op 1’49”; 18. Francisco Ventoso op 1’55”; 19. Alessandro Ballan op 1’59”; 20. Alexander Kristoff.

 
Tags

Verder lezen

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background