Dat fonds zamelde geld in voor de intussen overleden Jolien De Neef uit Viane. Het 17-jarig meisje overleed op 6 februari 2010 na een lange strijd tegen kanker. "Het was een bijzonder moedig en optimistisch meisje dat ondanks al haar verdriet en pijn een zonnetje was voor iedereen", zegt haar moeder Arlette Vanderstocken.

De laatste weken van haar leven zette de familie, vrienden en kennissen een benefiet op touw om geld in te zamelen om Jolien in het buitenland te laten behandelen. Jolien heeft de benefiet niet meer gehaald.

"Enkele weken voor haar dood werd Jolien in het ASZ van Geraardsbergen opgenomen en behandeld door de oncologe Dr. Van Heddegem. De opbrengst van de benefiet schenken we aan een pas opgestart project van haar."

Met de hulp van een psychologe wordt aan rouwbegeleiding van kinderen gedaan. Die begeleiding gaat door in de kinderhoek in het Welnesslokaal van het ziekenhuis. "We ondersteunen de ouders zoveel mogelijk om zelf hun kind bij te staan. De ziekte is een crisissituatie dat de normale ontwikkeling van een kind of jongere kan belemmeren en dan kan het kind ook zelf worden ondersteund. Bij de psychologe leren deze kinderen, via gespreks- en speltherapie, het ziekteproces van hun ouder en de bijhorende intense gevoelens een plaats geven", aldus psychologe Cindy Verhulst. Het materiaal vanuit het Jolienfonds helpt campus Geraardsbergen om deze visie waar te maken.