Lezing Jacques Van Keymeulen

Categorie
info- of gespreksmoment
Datum
do 6 dec 2018 20:00
Locatie
Graanmarkt 12, 9400 Ninove
Telefoon
054 32 40 04
Email
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Professor Jacques Van Keymeulen doceert aan de Universiteit Gent ‘historische taalkunde’ en ‘variatielinguïstiek’. Hij is voorzitter van 'Variaties’ (koepelorganisatie voor dialecten en oraal erfgoed in Vlaanderen) en wordt wel eens ‘de laatste dialectprof’ van Vlaanderen genoemd.

Professor Van Keymeulen behandelt tijdens zijn lezing de drie dialectgroepen in Nederlandstalig België (Vlaams, Brabants en Limburgs) en meer specifiek de dialecten van de Dendersteek.

De ligging van Denderland, pal op de grens tussen de Vlaamse en de Brabantse dialecten, was bepalend voor de ontwikkeling van de volkstaal. Ninove, Denderleeuw en Aalst hebben een uitgesproken Brabants dialect; Erpe-Mere en Lede ‘klappen’ eerder (Oost-)Vlaams. Volgens Jacques Van Keymeulen is elk traditioneel dialect de voorzetting van taalvormen uit het verleden, oraal overgeleverd. Een bepaald dialect werd om economische en politieke redenen toonaangevend en leverde de standaardcultuurtaal. De andere dialecten zijn taalkundig en communicatief even waardevol, ze hebben alleen minder geluk gehad.

Gratis, maar graag reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 054 32 40 04.

 
 

Alle datums

  • do 6 dec 2018 20:00

Powered by iCagenda

Meer streeknieuws

Ninoofse bolletjesschieters opgepakt

Ninoofse bolletjesschieters opgepakt

Goed nieuws uit Ninove!
Rotary Geraardsbergen schenkt aan Go! Atheneum

Rotary Geraardsbergen schenkt aan Go! Atheneum

Richting Schilderen en Decoratie kreeg nieuw materiaal.
15.000 euro voor gratis wifi in winkelstraten

15.000 euro voor gratis wifi in winkelstraten

Europa schenkt geld aan Geraardsbergen voor 'Free wifi'.
Zottegemse scholen getroffen door inbrekers

Zottegemse scholen getroffen door inbrekers

Dit weekend waren inbrekers op pad.
Zottegem koopt 100 ondergrondse parkeerplaatsen aan

Zottegem koopt 100 ondergrondse parkeerplaatsen aan

Extra parkeerruimte vanaf 2020 in Zottegem.

 

www.autoonderdelen24.be

Twitter Update

Over ons

MIG is jouw muziekzender met het snelste nieuws uit de regio. Je kan ons beluisteren via 104.9 fm voor Geraardsbergen-Lierde, via 106.2 fm in Ninove en via 105.2 fm in Zottegem of online.

Medialab

MIG is een medialab waar talent vrijwillig aan de slag kan met allerhande media zoals radio, video, foto en tekst. Onder professionele begeleiding krijgen zij in groep de technische middelen en de platformen om hun verhaal op een kwalitatieve manier tot bij een breder publiek te brengen. Zin om mee te werken aan MIG? Contacteer ons.

Contacteer ons

054 41 61 75 of info@radiomig.be